Afkortingen….. WTF ?

 

Het leven staat tegenwoordig in het teken van afkortingen. Ik ben momenteel bezig als interim recruiter bij een grote verzekeraar en daar werd ik de eerste dag direct geconfronteerd hoe zeer men op kan gaan in afkortingen. Het eerste gesprek dat ik voerde  met een manager ging als volgt. “Ik werk op de PWA, binnen AIT, binnen de DIM en doe een project bij BDS. Waardoor ik dacht: WTF ? Wat deze man eigenlijk wilde zeggen dat hij op de Prins Willem Alexander Laan werkte, binnen Achmea IT, bij de Divisie Informatie Management bij een project binnen Business Domein Schade. Voor hem klare taal, voor mij volledige hocus pocus.

Er is geen vak gebied waar zoveel afkortingen wordt gebruikt als de IT sector. Termen als POP, LAN, WAN en Wifi  zijn gangbaar taalgebruik. Binnen Microsoft kringen kent men de term MCSE. MCSE staat voor Microsoft Certified Systems Engineer. Het staat niet zoals ik dacht voor Must Call Somebody Else. Zelfs SOA (  Service Oriented Architecture ) is een normale term. De eerste keer dat ik een aanvraag kreeg voor een SOA tester, dacht ik dat het iemand was die wattenstokjes stopte in gaatjes die te klein waren om wattenstokjes in te stoppen.

Als recruiter is het altijd lastig om altijd maar op de hoogte te zijn van alle afkortingen binnen de IT. Ik ben zelf al jaren actief binnen het SAP werkveld en ook daar zie je dat men gek is op afkortingen. Hoe hou je het dan allemaal bij ? Uiteraard is google een goede bron van informatie, echter als je SOA in google intypt, krijg je hele andere zoek resultaten. Kijk vooral dan niet bij afbeeldingen want je poept dan direct je ontbijt langs je huig eruit. Daarnaast enigszins gênant als je collega’s je zoek history zien. Ik zelf gebruik al jaren whatis.com Een prima website waar in Jip en Janneke taal uitleg wordt gegeven over alle mogelijke IT termen.

De afkortingen nemen nu, naast de IT, ook het dagelijkse leven steeds meer over. Op twitter zijn LOL, ROFLOL en #FF termen die de hele dag terugkomende trending topics zijn. Als er dan weer een twitterkneus met zijwieltjes vraagt waar #FF voor staat wordt hij of zij uitgelachen door de tijdlijn. Zelfs websites worden bit.ly’s.  Zijn afkortingen hip? Maakt een afkorting iets wat niet hip is wel hip ? Zelfs de geloof rakkers bij de EO doen er aan mee en sporen mensen aan om te twitteren met KVDB, om de twee minst hippe mannen van omroepland cachet te geven.

Kan dan niks meer gewoon worden uitgesproken ? Is het nou echt zo moeilijk om dingen volledig uit te spreken. Ik mis het wel, volledigheid, soms zit je een half uur te puzzelen waar mensen het over hebben. Zeker als de hashtags je om de oren vliegen. Sommige dingen zijn niet uit te spreken in 140 tekens en in afkortingen.  

Dus wees volledig AUB & SVP !

@martijnrecruit

Geef een reactie

5 Comments
 • han mesters
  says:

  @Rob @martijn

  Zelfde associatie kreeg ik ook: 43e painfbat
  >LUPA: lunchpakket
  >Het gewilde SMEV briefje van de arts: vrijstelling van sport, marcheren, exercitie, veldoefening 
  DT Defile Tenue
  etc  

  Geen goed teken voor cultuur als alles afgekort wordt.  
  Zag laatst naast LOL ook in emotionele hoek een nieuwe: LULT (love you long time) 

  Het moet niet veel gekker worden

 • Erik
  says:

  Vergeet niet dat we graag recruiten op afkortingen ook tegenwoordig. Als je CV er niet mee volstaat, heb je een probleem is mijn ervaring, want het is natuurlijk megabelangrijk dat we met projectmethodiek XYZ gewerkt hebben, anders zijn we niet geschikt.