ifttt is een oplossing voor welk probleem?

Logotype ifttt.com Ik kreeg recent een uitnodiging doorgestuurd voor ifttt.com. Ja, echt een naam waarvan je denkt WTF? Maar ifttt staat voor: if this then that. En dat staat weer voor een toepassing waarmee ik bepaalde acties kan laten uitvoeren indien een bepaalde conditie optreedt. Of zoals ifttt het zelf zegt: Put the internet to work for you. Wat dat dan ook moge betekenen.

De makers van ifttt hebben geprobeerd dit met grote letters en kleine stapjes te verduidelijken. Waarmee een leuke gimmick is onstaan die ik na vandaag waarschijnlijk nooit meer zal gebruiken. Maar die mogelijk voor de anderhalve niet-technische nerd (contradictio in terminis?) wel interessant kan zijn. Daarom een korte verkenning van wat ifttt is.

Nadat ik mijzelf heb geregistreerd kan ik een taak gaan maken, en dat begint als volgt:

image

Klikken op de hyperlink this levert vervolgens een serie channels op waar ik er eentje uit moet kiezen. Tegelijkertijd zie ik de tekst step 1 of 7. Goeie hemel. Om zo’n taak aan te maken moet ik zeven stappen door? Dat is wel heel veel gedoe voor een applicatie die mijn leven simpel(er) zou moeten maken.

Maar goed, ik heb A gezegd dus nu moet ik ook B zeggen (tot en met G overigens). En uit het rijtje channels kies ik Google Reader, mijn trouwe RSS feed reader:

image

Natuurlijk moet ik vervolgens ifttt autoriseren voor mijn Reader toegang. Ik ben zo langzamerhand de tel kwijt van applicatie die ik tot allerlei kanalen die ik gebruik, toegang heb verleend. Wanneer komt er een applicatie die al mijn autorisaties bundelt en laat onderhouden? Hoewel, die applicatie moet ik dan ook weer overal toegang toe verlenen… Gekmakend.

Hoe dan ook, na die autorisatie krijg ik dit te zien:

image

Nou deel ik nooit items uit Google Reader met anderen, en Liken doe ik ook niet. Dus blijft uit de geboden opties uitsluitend de New starred item over.

Klik:

image

Goed, altijd fijn een melding dat ik niets hoef te doen, maar dat kan je dus ook overslaan…

Hoe dan ook, ik kan nu dus de Trigger conditie completeren. Door met de actie die door ifttt moet worden ondernomen als de trigger conditie zich voordoet:

image

En wederom moet ik een kanaal kiezen waar het resultaat van die actie moet worden getoond:

image

Dit keer ga ik voor het oude, maar o zo vertrouwde e-mail kanaal:

image

Aangezien ik met mijn e-mail adres ben geregistreerd hoef ik verder niets meer in te vullen.

Ik kan echter wel de inhoud van de e-mail aanpassen, maar dat ziet er best wel eng uit:

image 

Ik heb het onderwerp maar in het Nederlands omgezet, maar verder ga ik hier niet aan lopen klooien. Ben bang dat het zomaar in mijn gezicht ontploft.

Nu moet ik alleen nog mijn taak een naam geven:

image

En klaar is mijn eerste (en waarschijnlijk enige) taak binnen ifttt.

En deze taak gaat mij vervolgens dus mailtjes sturen als ik een artikel binnen Google Reader favoriet maak (aka van een sterretje voorzie). Wat er zo uitziet:

image

Lekker, nog meer e-mail die ik kan negeren. Maar ja, dit is wat ik zelf heb aangemaakt, dus ik moet niet zeuren.

Verder staat mijn vers aangemaakte taak in mijn overzicht van taken, en hier kan ik de taak aanpassen of verwijderen en blijkbaar nog wat andere dingen mee doen:

image

Zo, dat is ifttt.

En voor mij was dat ifttt. Hoewel ik wel vijf mensen blij (?) kan maken met een ifttt invite. Dus wil je ifttt zelf uitproberen, stuur een reactie (met een echt e-mail adres…), verstuur een contactformulier of benader me via e-mail (zie afbeelding direct hierboven voor mijn e-mail adres (+.nl natuurlijk).

Geef een reactie

5 Comments