CPB: werkloosheid 2011 gemiddeld op 5%

Het Centraal Planbureau (CPB) geeft in haar laatste kwartaalbericht wederom voorspellingen over de ontwikkeling van de werkloosheid voor 2011 en 2012. En deze voorspellingen zijn niet gewijzigd ten opzichte van het voorlaatste kwartaalbericht, van eind februari 2011. Met de volgende ontwikkelingen voor de werkloosheid volgens zowel de nationale als de internationale norm:

CPB: Ontwikkeling werkloosheid in Nederland volgens nationale en internationale definitie

CPB: Ontwikkeling werkloosheid in Nederland volgens nationale en internationale definitie

Het CPB voorziet dus nog altijd een afname van de werkloosheid over 2011 naar 5% en naar 4,75% in 2011. Met deze voorspelling suggereert het CPB een zeer geleidelijke daling van de werkloosheid (op dit moment op 5,1%) naar een fractie beneden de 4,9% gedurende het resterende deel van dit jaar. Deze zeer geleidelijke daling zal zich volgens het CPB ook in 2012 voortzetten waardoor de gemiddelde werkloosheid over dat jaar op 4,75% uit gaat komen.

Het is hierbij interessant om te zien dat het CPB geen enkele impact ziet op de Nederlandse arbeidsmarkt als gevolg van de zich verdiepende Eurocrisis, de recessie in Japan, het einde van het marketing sprookje van het economisch herstel in de VS en de problemen in de Chinese economie. De Nederlandse arbeidsmarkt bevindt zich volgens het CPB blijkbaar op een eiland; in splendid isolation. Wat een heerlijke gedachte. Als je tenminste in sproojes gelooft.

De kans dat het consumenten- en procducentenvertrouwen, onze economie en daarmee onze arbeidsmarkt geen enkel gevolg zal ondervinden van deze ontwikkelingen om ons heen, lijkt me een bijzonder optimistische stellingname. Maar ja, ik heb in tegenstelling tot het CPB natuurlijk geen beschikking over die prachtige stuk software voor economische modellering, genaamd SAFFIER II. Waarmee het CPB in het recente verleden al zoveel eclatante successen bij het voorspellen van de werkloosheid heeft geboekt. Een waarzegster op de kermis had het er waarschijnlijk beter vanaf gebracht…

Geef een reactie