De grote vier: aantallen vacatures

De grote vijf: negatief De vacaturesites hebben het de afgelopen week weer heel lekker gedaan. En dat terwijl het overall volume aan vacsatureplaatsingen de afgelopen week ferm was gekrompen (Pinksterdip) ten opzichte van de daaraan voorafgaande week.

Gek genoeg geven de bruto cijfers van Jobfeed een consequent en diametraal tegenovergesteld beeld. In dit geval is er sprake van een collectieve krimp. Met andere woorden, de vacaturesites lijken het helemaal niet lekker te hebben gedaan. Met als gevolg dat het volstrekt onduidelijk is wie er nou eigenlijk gelijk heeft. 

Voor de afgelopen week zijn dit de resultaten:

image

Hierbij is de kolom Aantal het aantal vacatures dat de vacaturesite zelf opgeeft.
De kolom JobFeed (alles) is het aantal vacatures dat volgens JobFeed op de vacaturesite zou kunnen staan. Dit aantal is gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens JobFeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst.
De kolom Jobfeed (actief) geeft het aantal vacatures weer dat volgens JobFeed nog altijd actief op de vacaturesite staat. Voor een uitleg, zie: Actieve vacatures geven betrouwbare benadering.

Volgens de sites is er zonder uitzondering groei te zien in vergelijking met vorige week; een beeld dat wordt bevestigd door de actieve aantallen vacatures volgens Jobfeed.  Merkwaardig genoeg geeft het aantal vacatureplaatsingen volgens Jobfeed een totaal beeld. Dit is dus de berekening van het vacaturevolume op basis van een plaatsingsduur van 60 dagen. Hier is uitsluitend krimp te zien. Nu zijn er wel eerdere verschillen tussen de verschillende berekeningswijzen geweest, maar nooit is de richting collectief verschillend geweest. Ik weet eerlijk gezegd niet wat ik hiervan moet maken…

De overige cijfers
Zo zien de aantallen nieuwe vacatures per week er op dit moment uit voor de grote vier:

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken

Voila, op basis van de weekcijfers zakken alle vacvaturesites fors in ten opzichte van een week eerder. Waarbij vooral de diepe duikeling van Monsterboard in het oog springt. Maar mogelijk heeft de site een paar weken boven haar stand geleefd en is de correctie dan ook onvermijdelijk.

Tevens de grafiek van het vacaturevolume volgens Jobfeed (gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens Jobfeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst):

Vacaturevolume op basis van Jobfeed, laatste 52 weken

Vacaturevolume op basis van Jobfeed, laatste 52 weken

Hier is dus de collectieve mineur te zien op basis van de omrekening van de aantallen nieuwe vacatrues per week naar een vacaturevolume per 60 dagen. En die mineur wordt dus niet ondersteund door de aantallen volgens de vacaturesites en het aantal actieve vacatures volgens JobFeed. Ik weet het dus zeker niet; regent het nou of is er sprake van een blauwe hemel?

Geef een reactie