Vacatures per regio: is het tij langzaam aan het keren?

Vacatures per regio: negatief Het voorjaar stelt de laatste tijd niet zoveel meer voor; en hetzelfde geldt feitelijk voor de ontwikkeling van het vacaturevolume in de vier regio’s. Het kwakkelt, piept en kraakt en het is eigenlijk huilen met de pet op. Over de afgelopen drie weken is er niets dan krimp te melden. De gevolgen van de Pinksterdip?

Het zou me niet verbazen als er langzaam ook enige onzekerheid het Nederlandse bedrijfsleven begint binnen te kruipen. De bijzonder verwarrende, maar consequent negatieve, geluiden rondom Griekenland en de andere Club Med landen maakt het ondernemersklimaat er niet zonniger op. En in zo’n geval ga je natuurlijk niet als een kip zonder kop mensen aannemen.

Dit is de grafiek van de afgelopen drie weken:

Vacatures per regio: week 22 – 24 (2009 – 2011)

Vacatures per regio: week 22 – 24 (2009 – 2011)

In vergelijking met vorige week is dit het resultaat:

  • Zuid-Nederland: -0,4%
  • West-Nederland: -0,1%
  • Oost-Nederland: -0,4%
  • Noord-Nederland: -0,2%

Zo, dat is een ferme bak met ellende. Alle regio’s zakken in, waarbij met name Zuid- en Oost-Nederland wel heel ver terugzakken. Die hebben even de pijp aan Maarten gegeven, of zou dit slechts een extreem diepe Pinksterdip zijn geweest? De komende week zal het uitwijzen.

Over het afgelopen jaar ziet het er zo uit:

Vacatures per regio: afgelopen 52 weken

Vacatures per regio: afgelopen 52 weken

Da’s dus voorbij. We kunnen alle hoop laten varen dat het niveau van voor de Paasdip nog door de de regio’s wordt gehaald (laat staan overtroffen) voordat de zomer lostbarst. Hoewel, West- en Noord-Nederland maken hierop nog een heel kleine kans, maar voor Zuid- en Oost-Nederland is alle hoop vervlogen. Die mogen pas na de zomer een nieuwe poging doen. Hoewel we in de tussentijd nog even een steeds verder escalerende Eurocrisis moeten zien te dempen. Met alle consequenties voor consumenten- en producentenvertrouwen vandien…

Cijfers en ranglijst van nieuwe vacatures zijn gebaseerd op Jobfeed. Jobfeed is een initiatief van Textkernel.

Geef een reactie