Taleo neemt Jobpartners over

Logo en logotype Taleo Jawel, het aantal aanbieders van ‘talent management software’ is weer een beetje gekrompen. Taleo heeft namelijk aangekondigd Jobpartners te gaan overnemen; voor een bedrag van $ 38 miljoen. Waarmee Taleo nog meer afstand neemt van haar grootste concurrenten (Kenexa, Lumess en PeopleClick Authoria). Met deze overname zorgt het bedrijf er overigens vooral voor dat haar positie in Europa wordt versterkt.

Ondertussen is Authoria opgekocht door PeopleClick; is StepStone Solutions via een management by-out zelfstandig geworden, heeft vervolgens MrTed gekocht en zichzelf als Lumesse opnieuw uitgevonden en heeft nu Taleo dus Jobpartners gekocht. En het is niet waarschijnlijk dat de consolidatieslag in deze markt hiermee voorbij is.

In onderstaande afbeelding staat het magic quadrant van Gartner van eind 2009 voor de eRecruitment markt aan de linkerzijde. Aan de rechterzijde is hetzelfde kwadrant weergegeven op dit moment. Waarbij met name in het Leaders kwadrant de zaak interessant is geworden. Met uitzondering van Kenexa hebben alle andere partijen in dit kwadrant zich versterkt met concurrenten. En Stepstone Solutions is dus Lumesse geworden:

Gartner’s eRecruitment magic quadrant eind 2009 (links) en de huidige situatie

Gartner’s eRecruitment magic quadrant eind 2009 (links) en de huidige situatie

Tegelijkertijd is het kwadrant van de Niche players nog altijd overbevolkt. Hier lijkt een koude sanering eerder op haar plaats hoewel er ongetwijfeld niche spelers zijn die een interessante offering hebben waar de grote jongens liever een bod op doen dan het zelf gaan ontwikkelen.

Ik ben echter vooral geinteresseerd wat er in de komende tijd gaat gebeuren met de Jobpartners klanten. Tenslotte zijn zowel de Taleo als de Jobpartners oplossing SaaS-based, dus het ligt in de rede te verwachten dat de Jobpartners oplossing uitgefaseerd gaat worden. Waarmee de software ontwikkelaars van Jobpartners ook meteen weten dat ze naar een andere baan moeten gaan omkijken.

En zo worden ING en Rabobank alsnog collega’s. ING gaat namelijk Taleo implementeren (met maar liefst 200 hacks…) en Rabobank gebruikt op dit moment Jobpartners. In beide gevallen is de candidate experience echter bijzonder slecht, dus of je nou bij de ene of de andere bank wilt solliciteren; de ervaring zal rampzalig zijn.

En zo veranderd er ondanks al die consolidaties in talent management softwareland ook weer bitter weinig…

Hoewel, dit biedt Rabobank een uitgelezen mogelijkheid om niet alleen dichtbij haar klanten te staan (getuige de fraaie TV reclame’s), maar ook dichtbij haar potentiele nieuwe medewerkers. Door Taleo links te laten liggen en voor een oplossing te kiezen die een sollicitant niet het gevoel geeft een stuk slachtvee te zijn. Wie weet…

Geef een reactie

2 Comments