Wanneer gaat de Amerikaanse uitzendmarkt krimpen?

Amerikaanse vlag In de eerste helft van 2010 liet de Amerikaanse uitzendmarkt een redelijk krachtig herstel zien. Traditioneel een indicatie voor een herstel van de economie en daarmee de arbeidsmarkt. Hoewel de economie en de arbeidsmarkt zich niet herstelden, zette de groei van de uitzendmarkt zich ook in de tweede helft van 2010 nog gewoon door. Zodat 2011 voor de Amerikaanse uitzenders op een aanzienlijk gezonder niveau begon dan 2010.

Alleen is er dit jaar nauwelijks enige groei te constateren. De door de American Staffing Association (ASA) wekelijks gepubliceerde index van de uitzendmarkt lijkt maar niet te willen groeien. Niet verwonderlijk natuurlijk, gezien de zo langzamerhand door niemand meer te negeren signalen van een stagnerende of zelfs krimpende economie.

Maar als we naar de ontwikkeling van de ASA uitzendindex kijken voor de eerste 24 (hoewel zonder de Kerstdip) weken van 2010 en 2011 zien we een onrustbarende situatie:

Uitzendindex Amerikaanse uitzendmarkt, week 3 – 24 van 2010 en 2011. Op basis van cijfers van ASA

Uitzendindex Amerikaanse uitzendmarkt, week 3 – 24 van 2010 en 2011. Op basis van cijfers van ASA

De gezonde groei van de index in 2010 (de blauwe lijn) is duidelijk te zien. In de getoonde periode groeit de index met maar liefst 17%. Hoe anders is de situatie in 2011 waar slechts een magere groei van 5% over de getoonde periode kan worden gemeld. De uitzendindex klimt piepend en krakend naar boven, maar het gaat met pijn en moeite.

Als de twee lijnen in de komende tijd grofweg dezelfde koers blijven volgen dan is er over enkele weken een moment dat de lijn van 2010 over de lijn van 2011 heengaat. En dat betekent dat vanaf dat moment de uitzendmarkt van de VS in een krimp terecht is gekomen ten opzichte van het vorige jaar. Tradititoneel een eerste indicatie van een afkoelende economie, maar nu zou dat uitsluitend een extra bevestiging van een reeds krimpende economie zijn.

Het zou ook betekenen dat de Manpower’s en de Kelly’s van deze wereld in Q3 en Q4 van dit jaar krimp moeten gaan melden; in ieder geval voor hun Amerikaanse operatie. Hoewel tegen de tijd dat ze de cijfers van deze kwartalen moeten melden het waarschijnlijk al mosterd na de maaltijd zal zijn omdat dan de signalen al een stuk duidelijker zijn geworden.

Geef een reactie

4 Comments
 • Arno de Vries
  says:

  Marc, gaat dit over de Staffing Index? Correct me if I’m wrong, maar ik heb de ASA data van 2010 en 2011 in een Excel grafiek (link naar jpg) verwerkt en dan kom ik op andere getallen, maar misschien heb jij een andere 100-positie gebruikt? ASA geeft een index van 87 over week 23, jij 97? Anyway, de trendlijn voortzettend zakken we rond week 33 onder het niveau van vorig jaar. Dat zou een krimp van de uitzendmarkt betekenen vanaf 1 augustus.

  • Marc Drees
   says:

   De grafiek is gebaseerd op de cijfers van de American Staffing Association. Ik hanteer daarbij de index van 100 van week 24 in 2006 bijgesteld met de procentuele wijzigingen zoals wekelijks door de ASA gerapporteerd. Vreemd genoeg wijkt de door de ASA opgegeven index steeds verder af (overigens in 1 richting) van de door mij uitgevoerde berekening. Overigens is de trend hierin niet verschillend, maar op basis van mijn berekening zit de uitzendindex dus een stuk hoger dan die door ASA wordt opgegeven. Ik ben bij wijze van uitzondering dus eens een stuk optimistischer 😉

   • Arno de Vries
    says:

    Dan zie je in deze spreadsheet waarom het verschilt. Jij telt de van-week-tot-week verschilpercentages als procentpunten en niet als percentages van de vorige weekindex.
    Voorbeeld: als ASA aangeeft dat de index 5% stijgt vanaf 80, tel jij 5 op bij 80 en kom je uit op 85. Maar dat moet zijn (100+5)% = 105% van 80 = 84. Dus bij een stijgende markt onder index 100 (wat nu het geval is) ben jij optimistisch. Als de index boven de 100 uitkomt, word je weer gewoon pessimist 🙂

    Terug naar de vraag “Wanneer gaat de uitzendmarkt krimpen?”. Volgens jou is het antwoord week 34, dat is dus drie weken later dan de ASA methode, die uitkomt op week 31 (en niet 33 zoals ik hierboven vermeldde).

    • Marc Drees
     says:

     Damn, daar gaat mijn laatste positieve strohalm. Thanks…
      
     Ik zal eens vrolijk gaan herberekenen, dan kan ik voortaan weer als somber typje door het leven gaan. Maar of het week 34, 33 of 31 is; de situatie is ongezond en wordt slechter. Daar zal een week meer of minder helaas niet veel aan afdoen.