Vacaturesite top 10: nog even omhoog voor de zomer

Vacaturemonitor, positief Jawel, de jo-jo gaat onvermoeibaar door, dit keer gaan we weer een keertje omhoog. De Pinksterdip achter ons gelaten en de zomer nog niet aangebroken (ondanks een voorspelde zonkracht acht) betekent wederom een groei van het aantal vacatures. En tegelijkertijd is er een herstel te zien in de vergelijking met vorig jaar. Want waar we in de vorige drieweekse periode het verschil nog dramatisch was gedaald naar ‘slechts’ 19% gaan we nu weer omhoog richting 24,4% Dat is een fijne verbetering.

Bij het aantal unieke vacatures is een vergelijkbaar effect te zien, alleen is hier de groei wederom forser dan bij het aantal vacatureplaatsingen; van 22,7% verleden week naar 30,5% nu. Dus voor de tweede achtereenvolgende week plaatsten de vacaturehouders hun vacatures op minder plaatsen. Dat is geen gezond signaal voor (commerciele) vacaturesites.

De wekelijkse top 10
Zo ziet de top 10 er voor de afgelopen drie weken uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2010 – 2011 (week 23 – 25)  

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2010 – 2011 (week 23 – 25)

Ten opzichte van vorige week ziet het resultaat er als volgt uit:

 • Werk.nl: +0,5%
 • Banenmatch: +1,0%
 • Nationale Vacaturebank: 0,0%
 • Monsterboard: +0,3%
 • DOVAjobs: 0,0%
 • Jobselectie: +0,4%
 • Megajobs: +0,1%
 • JobTrack: -0,1%
 • Gus.nl: 0,0%
 • Careerbuilder: +0,1%  

Naast de sterke groei van Banenmatch is vooral de krimp van JobTrack opvallend. Als enige vacaturesite laat JobTrack een krimp zien in een fors groeiende markt. Ondertussen is de site afgezakt naar de 8ste plaats in de top 10, en als de voortekenen niet bedriegen kan dit wel eens nog erger worden. Zou JobTrack het lot van de andere vacaturesite van een krantenuitgever (Vacaturekrant) volgen? He zou me niets verbazen.

De grote drie
Dan ook nog het beeld van het marktaandeel van grote drie over het afgelopen jaar:

Marktaandeel drie grootste vacaturesites, laatste 52 weken

Marktaandeel drie grootste vacaturesites, laatste 52 weken

Hmm… Werk.nl stijgt weer, maar daar sla ik allang geen acht meer op. Die site heeft haar eigen en volslagen fictieve jo-jo beweging. Nee, iets anders is veel en veel belangrijker in mijn optiek: de onverbiddelijke daling van Nationale Vacaturebank. Gedurende de looptijd van een jaar is deze site 18% van haar marktaandeel verloren; van 6,8% in week 26 (2010) naar slechts 5,6% op dit moment. Dat is een enorm volume. Hoewel de site zich in het begin van dit jaar leek te herstellen is daar in de laatste maanden niets meer van te zien. Zou San Diego voor Nationale Vacaturebank te laat komen?

Geef een reactie

1 Comment
 • Freek
  says:

  jobtrack zakt maar vacaturekrant groeit; tenminst als ik de vacatureaantallen moet geloven: vacaturekrant zit slechts 1500 vacatures achter op jobtrack.

  0
  0