Signature: dubieus initiatief van TheLadders

Signature TheLadders heeft in de VS een pay for performance model gelanceerd onder de naam Signature. Waarmee werkzoekers die aan dit ‘programma’ deelnemen gegarandeerd binnen zes maanden een aanbod krijgen van een werkgever. Of hun geld terugkrijgen. Want deelname aan Signature betekent dat werkzoekers op voorhand $ 2.495 moeten betalen.

Nu staat TheLadders bij mij al geruime tijd in het vakje dubieuze recessieprofiteur. En dan is er nog altijd Nick Corcodilos die in de afgelopen jaren de vele misstappen van TheLadders genadeloos heeft blootgelegd. Het hoeft dan ook geen verbazing te wekken dat Signature geen enkele goedkeuring van Corcodilos krijgt. Maar is dat terecht?

Toegegeven, de geschiedenis van TheLadders is een verhaal vol halve en hele leugens. Het bedrijf laat goedgelovige werkzoekers een abonnement van $35 per maand betalen voor boilerplate e-mail nieuwsbrieven en vacatures die niet eens door de werkgevers op TheLadders zijn geplaatst. Waarbij die vacatures niet zelden allang zijn vervuld, of om andere redenen niet meer beschikbaar zijn. Ook voor andere diensten moeten werkzoekers forse sommen betalen. Wat te denken van $700 voor een professioneel CV…

Maar mogelijk is Signature een positieve uitzondering. Marc Cenedella (CEO TheLadders) is er in ieder geval van overtuigd dat TheLadders hiermee een fantastische en unieke dienst introduceren:

We’ve been testing this product for over a year. We’ve put hundreds of professionals like you through the pilot. More than a hundred people have already completed the curent edition of the six-month program with a success rate of more than 90%.

Alleen is het opvallend dat onder zijn blog posting heel wat kritiek wordt geleverd op zowel het huidige business model van TheLadders als het vooraf betalen van die $ 2.495 om deel te kunnen nemen aan Signature.

En ten aanzien van dat laatste punt hebben de commentatoren natuurlijk wel gelijk. Want waarom zou je als werkzoeker op voorhand het volledige bedrag moeten betalen? Zeker als je werkloos bent is een bedrag van $ 2.495 natuurlijk een zeer forse uitgave. Als je uiteindelijk geen baan krijgt komt dat geld volgens TheLadders terug, maar in de tussentijd heeft TheLadders daar wel fijn rente van getrokken. En wat gebeurt er als TheLadders in de tussentijd failliet gaat? De werkzoeker die deelneemt aan het Signature programma staat vast niet vooraan in de rij crediteuren…

Dit is wat Signature behelst:

image

Voor een professioneel CV rekent TheLadders dus al $700, wat bijna $ 1.800 overlaat voor de Advisor sessions en de Advanced interview prep session. Dat zijn maximaal 25 sessies in 6 maanden, oftewel 12,5 uur. Dat is dus 144 per uur! Een bijzonder fraai uurtarief voor die career advisors van TheLadders en bijzonder kostbaar voor de werkzoeker.

Maar ja, het gaat dan ook om $100.000+ banen. Toch? Nou… de overeenkomst spreek ineens niet meer over de hoogte van het salaris:

TheLadders guarantees that you will receive a job offer within six months or less if you participate fully in all components of the Program at the level indicated below.

Oops… De vraag is natuurlijk wat dit nou betekent. Want stel dat ik als werkzoeker mij hiervoor inschrijf en een job offer in Verweggistan voor $50.000 krijg? Heeft TheLadders dan aan haar verplichting voldaan? Wel volgens de overeenkomst…

En dit is ook wel een hele sympathieke conditie van TheLadders:

If at the end of the six month subscription period, you have completed all of the aforementioned activities and you have not received a job offer, you may contact your Career Advisor within thirty (30) days to request a refund. You understand and agree that if you do not complete the required activities, you will not be eligible to receive any refund. In addition, failure to report a job offer will result in forfeiture of your right to a refund and you will be responsible to reimburse the Company any amount already refunded to you. You further understand and agree that this guarantee expires one month after completion of your subscription period. If you do not request your refund within thirty (30) days after your six month subscription period has ended, you will no longer be eligible to receive the refund.

Je zal toch maar door omstandigheden niet in staat zijn geweest om gedurende de zes maanden alle verplichte activiteiten te hebben uitgevoerd. Of om binnen 30 dagen na een niet succesvol einde van het programma je geld te claimen…

Nee, ook Signature voelt als een geld-uit-de-zak klopperij van TheLadders. Waarbij ontvreden werkzoekers ook nog eens hun best zullen moeten doen om hun geld terug te krijgen. In plaats van een automatische terugbetaling bij gebleken gebrek aan succes.

Geef een reactie