Wordt er wel gewerkt in de PIIGS-landen?

Vandaag publiceerde Eurostaat een overzicht van de arbeidsparticipatie in 2010 bij de landen van de EU. En dit overzicht geeft onder meer inzicht in arbeidsparticipatie bij de categorie 15 – 64 jaar en bij de categorie 55 jaar en ouder. Ter lering ende treurnis toon ik hier die arbeidsparticipatie voor Duitsland en Nederland en de PIIGS-landen (de landen binnen de Eurozone die in verschillende stadia van ontbinding verkeren).

Zoek de verschillen…

Eurostat: Arbeidsparticipatie geselecteerde Eurolanden in 2010

Eurostat: Arbeidsparticipatie geselecteerde Eurolanden in 2010

Geef een reactie

7 Comments
 • paul van dam
  says:

  In bovenstaand artikel worden onterecht conclusies getrokken over hoe zuideuropese economieen en werknemers functioneren. 

  De  voor de tellingen gehanteerde definitie van arbeidsparticipatie “those aged 15 years and over living in private households who did any work for pay or profit for at least one hour during the reference week of the survey, or who were not working but had jobs from which they were temporarily absent.” is hiervoor veel te breed en onduidelijk.

  In het voormalige Oostblok lag de arbeidsparticipatie van jong en oud nog stukken hoger.  Voor iedereen was wel een plekje op de armoedige werkvloer. Ondanks al dat geploeter legden zij het af bij de werknemers in de westerse economieen. Terwijl die voor het grootste deel hun vrouwen thuis konden laten om het huishouden te doen en ook nog eens veel meer vakantie hadden.

  NB: ik schreef dat het grafiekje gekopieerd was. Dat is onjuist. Het is een door de auteur zelf getekende staafdiagram, die er keurig uit ziet, mooie kleuren, een voorbeeld van oudhollandse nijverheid. Jammer dat hij deze gebruikt om met een een gemeen woordgrapje zuideuropese werknemers op een hoop te vegen en de les te lezen over hun arbeidsinzet.

  0
  0
 • paul van dam
  says:

  Hoort het kopieren van grafiekjes tot arbeidsparticipatie? We hebben het er maar druk mee om andere landen de les lezen.

  Ik ben  het wel deels met Marc eens. Wat een treurnis in de grafieken.

  Bijvoorbeeld dat mensen boven de 55 er op de nederlandse arbeidsmarkt helemaal uitliggen. Ook opvallend dat het in Italie, een van de grootste economieen van de wereld, wel mogelijk is dat 55+ ers rustiger aan gaan doen en dat dit in een andere grote economie, Duitsland, 55+ers door moeten werken.

  0
  0
  • Marc Drees
   says:

   Als je arbeidsparticipatie gelijk stelt aan een betaalde baan dan is het maken (niet kopieren…) van grafiekjes en deze op RecruitmentMatters publiceren geen arbeidsparticipatie. Stel je voor hoeveel hoger de arbeidsparticipatie in Nederland zou zijn als dit wel het geval was!
    
   Verder is het maar zeer de vraag of toekomstige 55-plussers in Italie het rustiger aan kunnen gaan doen. De wissel die in de PIIGS landen op de toekomst is getrokken maakt het zeer onwaarschijnlijk dat deze lage participatiecijfers nog een lang leven beschoren zijn.
    
   Overigens is de enorme drop-off in arbeidsparticipatie boven de 55 in Nederland inderdaad opvallend. Vooral het verschil met Duitsland is in dit verband zeer groot. Het geeft enig relief bij de pensioendiscussie en de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd.

   0
   0
 • Jildert
  says:

  Het beeld wordt hier wel een beetje vertekend doordat veel Nederlanders parrtime werken, ben wel benieuwd naar een grafiekje in fte.

  BTW dacht dat we vandaag wel een berichtje over USG zouden krijgen of is Wilbert nog bezig 😉

  0
  0
  • Marc Drees
   says:

   Italie is een land van onbegrensde mogelijkheden. En onbegrensde leugens. Het zou me dan ook niets verbazen als de problemen van Italie op dit gebied aanzienlijk beter onder de pet worden gehouden…

   0
   0