CBS conjunctuurklok voorspelt weinig goeds

Het CBS geeft maandelijks een update van de stand van onze economie via de interactieve conjunctuurklok waar middels een groot aantal economische indicatoren een indruk kan worden verkregen van de wijze waarop de economie zich ontwikkeld. En de resultaten voor juni zijn vandaag binnen, hoewel de informatie ten aanzien van vacatures en uitzenduren helaas nog van mei stamt. Wat het volgende beeld geeft:

CBS conjunctuurklok, juni 2011

CBS conjunctuurklok, juni 2011

Een slecht beeld dus, zeker als je hierbij dient te realiseren dat de indicatoren voor vacatures en uitzenduren lager gaan uitvallen dan nu wordt getoond. Maar het is nog erger dan je zou denken.

Want dit is hetzelfde beeld, maar dan van januari van dit jaar:

CBS conjunctuurklok, januari 2011

CBS conjunctuurklok, januari 2011

Het producenten- en consumentenvertrouwen heeft dus ten opzichte van een half jaar geleden een zeer forse knauw gekregen. En beide indicatoren zijn ondertussen in een krimp beland, waarbij het producentenvertrouwen erg snel krimpt. Je hoeft geen genius te zijn om te bedenken wat dat met de vraag naar personeel gaat doen als het vertrouwen laag blijft of nog verder krimpt.

Ook de werkloosheid is weer in het rood terecht gekomen; wat in dit geval betekent dat de werkloosheid aan het stijgen is. Op basis van de ABU cijfers mogen we aannamen dat juni geen goede maand gaat worden. Als de onrust bij USG People enige indicatie is dan kan het cijfer over juni wel eens een krimp gaan vertonen.

De enige outlier is het vacaturevolume. Ook in juni wordt dit een zeer goed cijfer (morgen worden de resultaten op RecruitmentMatters gepubliceerd), zij het (aanzienlijk) lager dan in mei of april van dit jaar. Het lijkt op basis van de overige indicatoren echter nauwelijks nog een vraag of maar wanneer het vacaturevolume significant gaat dalen.

Geef een antwoord

1 Comment