Breaking news: vacatures in juni 2011

Vrolijk De eerste helft van 2011 zit er alweer op. Ligt het aan mij of gaat de tijd eigenlijk verdomde snel? Hoe dan ook, de maand juni kan in de geschiedenisboeken worden bijgeschreven en dus is het de hoogste tijd om te zien hoe het moet het het online vacaturevolume in de afgelopen maand is vergaan.

Helaas heeft juni niet het kunstje van mei kunnen herhalen. Voor wie het is vergeten; mei 2011 was de eerste maand waar het volume aan online vacatures boven het volume van mei 2008 uitkwam. Een unicum naar nu blijkt, want juni 2011 komt niet in de buurt van juni 2008. Geen trend dus maar voorlopig een eenmalige uitschieter, die maand mei 2011.

Vacaturevolume in mei
Dit is de ontwikkeling van het vacaturevolume in mei over de afgelopen vier jaar:

Aantal nieuwe vacatures in juni, 2008 – 2011

Aantal nieuwe vacatures in juni, 2008 – 2011

Ziedaar, bijna 8% lager dan juni 2008. Maar tegelijkertijd even 28% hoger dan juni 2010. Dus er is aanzienlijk meer om blij over te zijn dan om over te sippen. Maar het is tegelijkertijd opvallend dat er ineens geen beter resultaat is behaald in vergelijking met vier jaar geleden.

Vacature jaarvolume
Door het aantal nieuwe vacatures over de afgelopen 12 maanden bij elkaar op te tellen krijg je een getal dat is gecorrigeerd voor seizoensinvloeden.Door dit iedere maand te doen krijg je dus een beeld van het aantal nieuwe vacatures in de tijd; waarmee een proxy voor de gezondheid van de economie wordt verkregen. Een daling in het aantal vacatures suggereert een op handen zijnde afkoeling van de economie; een stijging laat een opwarming van de economie zien.

Het aantal vacatures over de periode september 2007 t/m augustus 2008 is als vertrekpunt genomen voor een index die een seizoensgecorrigeerde ontwikkeling van het vacaturevolume weergeeft. De index over die periode is 0- 100 gesteld. En dat geeft het volgende beeld:

Index vacaturevolume: september 2007/ augustus 2008 – juli 2010 / juni 2011

Index vacaturevolume: september 2007/ augustus 2008 – juli 2010 / juni 2011

De index is ten opzichte van mei 2011 is met 2,2% gestegen en dat is een significante vertraging in de stijging in vergelijking met vorige twee maanden waar er juist een versnelling in de stijging leek te zitten. We zijn weliswaar door de grens van 80 heengeschoten, maar de vraag is of een indexwaarde van 90 wel over een paar maanden kan worden gehaald. Gezien de globale economische en monetaire ontwikkelingen is de tegenwind snel in kracht aan het winnen, dus het zou me niets verbazen als we de komende maanden de index verder af zien vlakken.

Om de ontwikkeling van de afgelopen maanden echter goed weer te geven is bovenstaande index echter niet voldoende. Hiervoor is het inzichtgevender om niet alleen de index maar ook de maandelijkse cijfers in dezelfde grafiek te zien:

Maandtotalen en gemiddeld (12-maands) vacaturevolume, 2008 – 2011

Maandtotalen en gemiddeld (12-maands) vacaturevolume, 2008 – 2011

Na de krankzinnige stijging sinds januari 2011 is in juni plotseling heel hard op de rem getrapt. Het is geen verrrassing dat er eindelijk een omkering van de groei te zien is. Het gedaalde vertrouwen bij zowel procucenten als consumenten en de stijging van de werkloosheid in mei waren hierin natuurlijk al belangrijke indicatoren.

En de oorzaken voor die dalende sentimenten kunnen dichtbij huis en verder weg worden gezocht. Zo is daar natuurlijk de nog altijd voortwoekerende Eurocrisis (die ook na de twee stemmingen in Griekenland gewoon voort blijft woekeren), de ellende in Japan (waar de Fukushima kernreactor aantoont dat het land haar zaakjes volledig niet voor elkaar heeft), de volstrekte puinhoop die VS heet (waar de economie, werkgelegenheid en welvaart allemaal in een negatieve spiraal ziten) en het eindigende sprookje van China (koopt als een gek Euro’s en dumpt dollars maar zit zelf met een snel verslechterende economie).

Ik blijf het daarom herhalen; de zomer van 2011 is de periode waar de zuidwesters uit de kast gehaald moeten worden, want het gaat stormen. En niet zo’n klein beetje ook.

Geef een antwoord

4 Comments
  • Marc Drees
   says:

   Een vakantiehand is snel gevuld… En je moet toch wat vaker goed naar de grafieken kijken. Zeker in deze reeks is de 0 een veel voorkomende waarde aan het begin van de Y-as. Bij de eerste grafiek, wel te verstaan…

 • Dennis
  says:

  Is economische technische analyse wel overdraagbaar op de arbeidsmarkt? Zouden werkgevers afzien van hun “koop”, nu zich potentieel een kop-en-schouders voordoet met 2008? Een zeer ervaren econoom had mij ooit eens verteld dat werkeloosheid een “lagging indicator” was. Kijkend naar de AEX zou je dan zeggen dat de groei wat zou afvlakken, wellicht een klein (zomer)dipje. Maar de trend is nog steeds omhoog.

  • Marc Drees
   says:

   Werkloosheid is in Nederland een lagging indicator, daarover is geen twijfel. Maar als een lagging indicator weer begint te stijgen is er geen sprake van een zomerdipje; die dip is dus al eerder in het jaar ontstaan.
    
   En welke trend omhoog? De AEX?? Waar stond deze index begin 2011?