Eurostat: werkloosheid mei onveranderd op 9,9%

Logotype Eurostat Jawel, voor de vijfde achtereenvolgende maand is de werkloosheid in de Eurozone blijven staan op 9,9%. We bewegen niet voor of achteruit, hoewel individuele landen soms lachwekkend grote correcties in hun cijfers van de voorgaande maanden laten zien.

Waarmee het elke keer weer een verrassing is om te zien hoe de werkloosheid zich in indivuele landen zich in het voorgaande halfjaar zich heeft ontwikkeld. En het zeer waarschijnlijk is dat in voorgaande maanden de werkloosheid binnen de Eurozone wel boven het aanzienlijk minder verteerbare getal van 10% is gestegen. Maar dat is verleden tijd, dus wie zou er malen om deze flagrante manipulatie van cijfers?  En was Eurostat niet de partij die ook de malversaties van Griekenland ten aanzien van het BBP volledig had gemist? Dus waarom wel opgelet bij de opgaves van de werkloosheidscijfers van de verschillende landen?

In onderstaande grafiek zijn de werkloosheidscijfers van Duitsland en Nederland (twee relatief gezonde landen), Belgie en Frankrijk (twee kandidaten voor een bailout) en de PIIGS landen (deze zijn reeds opgegeven) weergegeven; met uitzondering van Griekenland. De werkloosheidscijfers van Griekenland lopen namelijk maanden achter en vrijwel alle cijfers uit dit land zijn volstrekt onbetrouwbaar:

image

 

Eurostat: Werkloosheid geselecteerde Eurolanden (januari 2009 – mei 2011)

Het is op zich wel komisch om te zien dat Portugal de werkloosheid sinds november 2010 ineens met meer dan een procentpunt naar boven heeft bijgesteld maar dat vervolgens in de laatste 6 maanden we de werkloosheid op 12,4% blijft staan. Dat is knap. En volstrekt ridicuul. De vraag is slechts wanneer we de werkelijke waardes leren kennen.

Helaas is Portugal niet de enige datamanipulator in dit gezelschap want ook Belgie, Frankrijk Ierland en Italie fantaseren er elke maand weer lustig op los. Vreemd genoeg is Spanje, ondanks haar torenhoge werkloosheid, wel bijzonder consistent in haar rapportage, net als Duitsland en natuurlijk Nederland.

Hoewel met deze werkloosheidscijfers een indicatie van de gezondheid van Euroland en een aantal onderliggende landen kan worden gegeven, is het niet meer dan een indicatie. Tenslotte lijkt er geen enkele sanctie te staan op leugens en bedrog. Dus waarom zou je eerlijk zijn als je deel bent van de PIIGS bende? Of als je Belgie of Frankrijk heet? En dan is er nog Griekenland waar de cijfers sowieso 2 maanden achterlopen en de werkloosheid nu op 15% zou staan. Volstrekt ongeloofwaardig gezien de volledig ineengestorte economie en de exodus aan ambtenaren. Maar ook daar nemen de overbetaalde ambtenaren van Eurostat blijkbaar genoegen mee.

Wat het werkelijke werkloosheidscijfer van Eurostat is? Geen idee, maar het is hoger dan de gerapporteerde 9,9%. Zoveel is zeker. Alleen zullen we dit pas maanden na dato te weten komen. Als het ubernaupt ooit duidelijk zal worden.

Geef een reactie