‘Is al deze mensenhandel wel CO2-neutraal?’

Logotype Brunel Er is één verplichting die de meeste CEO’s missen als kiespijn: de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering (ava). Bij deze vrijwel altijd obligate bijeenkomsten voegen zich de gepensioneerde vrije zelfstandigen met wat plukjes certificaten bij de tegen uurtarief afgevaardigde corporate adviseurs die afhankelijk van hun mandaat met het bestuur mee of tegenstemmen. De vaste showmasters van de Vereniging van Effectenbezitters zijn altijd goed voor wat informatieve vraag-antwoordspelletjes.

Maar die laatste vereniging heeft daar niet langer het alleenrecht op. Tegenwoordig meldt zich bij elk Nederlands beursfonds de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO). Deze lobbyclub wil duurzaamheid bevorderen, geeft dit soort stemadviezen en meldt zich tot overmaat van irritatie van de old-boys achter de corporate naambordjes ook bij de ava’s.

Zo ook bij Brunel. Daar kwam de heer Vos van de milieulobbyclub in aanvaring met de jubilerende CEO Jan-Arie van Barneveld. Het leverde een hilarische krachtmeting op.

Lees verder…

‘Werkgroepjes’
Zo blijkt althans uit de notulen. Vos begon zijn vragenuurtje aan de detacheerder met een verzoek om meer informatie: ‘Bent u wel bereid om meer kwantitatieve prestatieindicatoren op te nemen in het verslag? Bijvoorbeeld over energieverbruik of CO2-uitstoot?’ Relevante vragen, ware het niet dat Brunel in mensen handelt en niet in chemicaliën, zo betoogt een geïrriteerde Van Barneveld: ‘Wij zijn geen productieonderneming, hebben geen rokende schoorstenen en werken niet met smerige chemicaliën. […] U vraagt ons nog om allerlei indicatoren, werkgroepjes en checklisten, ik heb vorig jaar al gezegd dat wij dat niet doen.

Vos laat het daar niet bij zitten en vraagt door. Brunel heeft het toch in zijn jaarverslag staan, dat Brunel CO2-neutraal wil zijn? Hoewel Van Barneveld na ruim tien jaar Brunel moet weten wat duurzaamheid betekent, laat hij zich in zijn reactie kennen. Om het offensieve een-tweetje van de beleggende milieuactivist en de weerspannige CEO zo accuraat mogelijk weer te geven, citeren wij vanaf hier de letterlijke notulen:

De heer Vos
Ik heb nog een vraag over het CO2-neutraal zijn. Betekent dit dat Brunel de CO2-uitstoot compenseert?

De heer Van Barneveld
Compenseren? Hoe bent u hier gekomen?

De heer Vos
Met het openbaar vervoer.

De heer Van Barneveld
En waar reed dat op, gas, benzine of diesel?

De heer Vos
Dat zal in het algemeen diesel zijn.

De heer Van Barneveld
Dan ben ik hier vanochtend milieuvriendelijker naar toe gekomen dan u.

De voorzitter
Bent u op de fiets gekomen?

De heer Van Barneveld
Ja.

De heer Vos
Dat bestrijd ik ook niet. Ik heb uit het jaarverslag begrepen dat Brunel CO2-neutraal wil zijn.

De heer Van Barneveld
We zijn wel druk met CO2 bezig maar het heeft niet de hoogste prioriteit.

Geef een reactie

3 Comments
 • Raoul van Heese
  says:

  Maatschappelijk Verantwoord Onvermogen van Brunel als je anno 2011 denkt duurzaam te zijn door minder CO2 uit te spuwen. Tjeemig, het tijdperk Max Havelaar koffie en dubbelzijdig printen gaat bij Brunel beginnen. 😉
  @Wilbert
  Kan nog erger! Uitzendboer in de haven van Rotterdam heeft MVO in de kern van haar bedrijf zitten getuige deze uitspraak:
  ‘Met MVO als de kern van het bedrijf, heeft FET besloten om géén flexkrachten onder de CAO prijzen in te zetten.’ Zie Flexmarkt hoofdartikel van deze maand.

 • Michiel Cobben
  says:

  ‘Bij deze vrijwel altijd obligate bijeenkomsten voegen zich de gepensioneerde vrije zelfstandigen met wat plukjes certificaten bij de tegen uurtarief afgevaardigde corporate adviseurs’

  Bij welke groep hoor jij?