Faillissementen in juni 2011

grafzerk Het aantal faillissementen van uitzenders en werving & selectiebureaus is net als in juni op 12 uitgekomen. Dat is exact hetzelfde aantal als een maand geleden. Waarmee de trendlijn (op basis van een 12-maands gemiddelde) weliswaar daalt in de richting van 14 faillissementen per maand.

De daling van de trendlijn is natuurlijk te relateren aan het grote vacaturevolume van de afgelopen maanden. Maar als we het aantal faillissementen in 2008 vergelijking met die van 2011 is er nog altijd een significant verschil in het nadeel van het huidige jaar. Terwijl het verschil in vacaturevolume een stuk kleiner is. Merkwaardig…

In onderstaande grafiek is de grijze lijn het aantal faillissementen per maand, de rode lijn is het gemiddeld aantal faillissementen per maand; gebaseerd op het voortschrijdende jaarvolume:

Aantal faillissementen per maand en obv. voortschrijdend jaarvolume, januari 2007 – juni 2011

Aantal faillissementen per maand en obv. voortschrijdend jaarvolume, januari 2007 – juni 2011

Over de eerste zes maanden van 2011 ligt het volume aan faillissementen 200% hoger dan in 2008. Tegelijkertijd is het volume in vacatures in beide jaren vrijwel gelijk; gemiddeld zijn er 2011 over deze periode een kleine 11% minder vacatures dan in 2008. Verwaarloosbaar dus.

Ondanks dit beperkte verschil in vacaturevolume is er een aanzienlijk verschil in het aantal bedrijven dat in 2011 failliet gaat voor wie vacatures de belangrijkste brandstof zijn. Is dit een indicatie van een afname van het gebruik van intermediairs? Veel te gevaarlijk om op basis van deze cijfers vast te stellen natuurlijk, maar wel een interessant perspectief. Want aan brandstof geen gebrek. Dus wat is er in intermediair Nederland aan de hand?

Verantwoording
De grafiek is gebaseerd op de faillissementsinformatie van Faillissementen.com. De cijfers betreffen bedrijven binnen de BIK-code 745 (Arbeidsbemiddeling/uitzendbureau’s) die in de database van Faillissementen.com als failliet staan geregistreerd.

Geef een reactie

5 Comments
 • Viggo Hop
  says:

  @Sham
  Het laatste wat je aangeeft is natuurlijk de eeuwen oude discussie; wat is de toegevoegde waarde van een recruitment bureau.

  Alle tools die door de jaren heen beschikbaar zijn geweest, zijn altijd al beschikbaar voor werkgevers geweest.

  Het gaat simpelweg om de juiste mensen te kennen, simple as that. Natuurlijk zijn er nu andere middelen dan 10 jaar geleden, maar het gaat nog steeds om de juiste persoon. Moeilijker hoef je het niet te maken.

  0
  0
 • Sham
  says:

  Wat ook interessant is om te weten is om wat voor soort bureau’s het gaat en in welke sectoren ze actief zijn. Misschien dat Dhr Drees wat info over heeft ?
  In feite zijn Werving en Selectiebureau’s kwetsbaar. In tijden van recessie is de kans groot dat je niet aan de bak komt. Zoals Viggo Hop al aan gaf, op een gegeven moment ga je leven van je buffers. Tja, hoe lang is dit vol te houden.

  Traditionele manier van werken lijkt pasé. Wat is nu nog de toegevoegde waarde van een W&S bureau. Met de beschikbare tools kan iedere werkgever werven. De selectie kant wordt wel belangrijker. Anticyclische producten of diensten zouden ook het antwoord hierop kunnen zijn.

  0
  0
 • Viggo Hop
  says:

  En de faillissementen die nu plaatsvinden, zijn waarschijnlijk de organisaties die wel een buffer hadden gereserveerd, maar de zaak nu nog niet voldoende aan de praat krijgen.

  En daarbij, vergis je ook niet in het aantal bureau`s dat de zaken op rampzalig amateuristisch niveau geregeld heeft.

  0
  0
 • Viggo Hop
  says:

  Op zich lijkt het mij vrij eenvoudig te verklaren waarom er nog steeds relatief veel bureau`s omvallen. 

  Er valt mij op dat bureau`s veel te gemakkelijk kosten maken; een chic pand midden in Amsterdam, dikke lease auto, gigantische bonussen om maar die topper van de concurrent binnen te halen etc. 

  Wanneer je dan een crisisperiode treft, heb je al snel een probleem wanneer je geen buffers reserveert.

  De sterke overeenkomst in grafieken tussen `aantal vacatures` en `aantal faillissementen ` staaft deze stelling. Want wanneer de bureau`s veel meer vooruit zouden hebben gedacht (d.m.v. reserveringen voor mindere tijden) zou de cyclus van faillissementen veel later plaatsvinden dan het moment waarop het aanbod van vacatures begint te dalen.

  @Mike; daar ben ik ook wel benieuwd naar 🙂

  0
  0