Vacatures per regio: de zomerdip is gearriveerd

Vacatures per regio, negatief Na de bounce omhoog van vorige week laten de regio’s nu een daling zien. Geen verrassing natuurlijk, want vorige week begon de zomervakantie voor een deel van Nederland. En dat betekent minder vacaturesplaastsingen. Tenslotte willen bedrijven nog altijd zoveel mogelijk eyeballs op hun vacatures, want ons ben zuunig.

De komende weken zullen dus vooral in het teken staan van krimpende vacature-aantallen binnen de verschillende regio’s. Veel belangrijker, maar verder in de toekomst gelegen, is de vraag of de groei aan het einde van de zomerdip krachtig zal zijn. Tenslotte zijn we dan een kleine acht weken verder en is er het nodige aan economisch nieuws gepasseerd met een overwegend negatief karakter. September wordt een spannende maand!

Dit is de grafiek van de afgelopen drie weken:

Vacatures per regio: week 24 – 26 (2009 – 2011)

Vacatures per regio: week 24 – 26 (2009 – 2011)

In vergelijking met vorige week is dit het resultaat:

  • Zuid-Nederland: -0,2%
  • West-Nederland: -0,1%
  • Oost-Nederland: -0,2%
  • Noord-Nederland: -0,2%

Dat is op zich opvallend. Alle regio’s laten een daling zien terwijl de vakantieperiode uitsluitend voor West- en Oost-Nederland van toepassing is. Of is dit een viraal verschijnsel waarbij alle regio’s gezamenlijk optreden? Hoe dan ook, het is duidelijk dat de zomerdip is gearriveerd.

Over het afgelopen jaar ziet het er zo uit:

Vacatures per regio: afgelopen 52 weken

Vacatures per regio: afgelopen 52 weken

Na de stuiter omhoog van verleden week stuiteren we nu weer omlaag. Met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dat we volgende week niet weer omhoog stuiteren aangezien we aan de zomerdip van 2011 zijn begonnen. De komende weken is er een aanzienlijk grotere kans op een daling van de lijntjes dan op een stijging.

Cijfers en ranglijst van nieuwe vacatures zijn gebaseerd op Jobfeed. Jobfeed is een initiatief van Textkernel.

Geef een antwoord