Heeft Jan-Kees de Jager zijn verstand verloren?

Griekse vlag Jan-Kees de Jager heeft, ongetwijfeld in een moment van volledige verstandsverbijstering, hele bijzondere dingen over de bijdrage van banken aan de redding van Griekenland tegen het FD gezegd:

De Jager zei tegen deze krant dat het onmogelijk is banken vrijwillig te laten meewerken. ‘Ik denk dat we moeten accepteren dat een vrijwillige bijdrage niet reëel is. Als een verplichte bijdrage van de banken leidt tot een kortstondig en geïsoleerd rating event (een verdere verlaging van de kredietbeoordeling, red.), dan is dat niet zo erg omdat Griekenland nu toch niet op de markt zit en voorlopig ook niet zal zitten.’ De minister deed zijn uitspraak na een bezoek aan zijn ambtgenoot George Osborne in Londen.

De Jager denkt dat de risico’s te overzien zijn: ‘Ik ben niet zo bang voor een afwaardering van het kredietoordeel van Griekenland.’ Hij meent dat het mogelijk moet zijn een Grieks faillissement te voorkomen. Daarmee zou ook niet de situatie ontstaan waar centrale bankiers voor waarschuwen.

Hmm… is dit het einde van de politieke carriere van deze minister van Financien?

De Jager is niet bang voor een afwaardering van het kredietoordeel van Griekenland omdat het land toch niet in de markt zit. Maar als kredietbeoordelaars als S&P, Moody’s en Finch Griekenland als wanbetaler kwalificeren dan moeten banken met Grieks waardepapier in de boeken de waarde van dit papier afwaarderen. Wat vooral voor de ECB en een aantal Franse banken grote (en zeer negatieve) gevolgen kan hebben. Om nog maar te zwijgen van het contagion risico; oftewel de impact op de andere PIIGS landen. Met andere woorden, rampspoed ende ellende zal zich over Euroland ontrollen.

Griekenland kan inderdaad geen geld op de vrije markt ophalen. Maar daar gaat het in dit verband helemaal niet om. De Jager heeft een ongekend domme uitspraak gedaan, hoewel de kans op een vrijwillige bijdrage van de banken inderdaad nul is. Althans, voor die banken die nauwelijks Grieks waardepapier in de boeken hebben. In die zin heeft de minister natuurlijk wel gelijk.

Ik ben benieuwd door hoeveel stof De Jager wil kruipen om zijn baantje te behouden. Of zou hij met deze uitspraak ondertussen al als persona non grata in Euroland zijn verklaard. Het zou me niets verbazen.

Ondertussen blijft Griekenland nog altijd failliet.

Geef een antwoord

3 Comments
 • Maarten Fekkers
  says:

  Als Spanje de arena van de schuldencrisis binnenkomt is het spel voorbij. Dat kan je op 2 manieren voorkomen. Zeggen dat je altijd Spanje (en dus ook andere landen) uit de wind gaat houden. (ECB+frankrijk en duitsland) Of aangeven aan de markt dat ze de realiteit onder ogen moeten komen. (JC) Daar is een onderdeel van dat je als land je niet meer laat gijzelen voor een kredietbeoordelaar. 

  Dat is nogal hypocriet, omdat we zelf kredietbeoordelaars in de jury van de arena hebben uitgenodigd. Maar daarom is het nog niet een reeele optie. 

  in Portugal hebben ze Moody’s ondertussen voor de rechter gedaagd om hun afwaardering-tactiek. Er zou sprake zijn van belangenverstrengeling. Reply moody’s: “het is onze mening, en daar hebben we recht op”. En met een mening van een klein clubje economen hoeft onze JC zich niet druk te maken. (doet ie ook niet als het om ons eigen pensioenfonds gaat) 

  Op dit moment kijkt JC een paar stappen verder op het schaakbord van zijn collegae, dat geeft meestal aardig wat tegenwind. Zeker van de mensen die dat geld gaat kosten. 

  Je opmerking dat Griekenland toch naar de markt moet kan ik niet plaatsen. Zolang ECB en IMF met Griekenland bezig zijn, gaat dat niet gebeuren. 

  Eens met de poppenkast. De pech is dat de zaal potdicht zit en we de voorstelling af moeten kijken.

 • Maarten
  says:

  Zo dom is die opmerking niet. JC maakt zich deze dagen niet heel populair bij zijn Europese collega’s, dat is zeker.
  Maar de domheid van zijn uitspraken hangt af van de realiteit dat de kredietbeoordelaars daadwerkelijk over gaan tot afwaarderen van griekenland en frankrijk. En die kans is niet zo groot. 

  Zolang de ECB griekenland wil helpen kan het land niet failliet, en is een afwaardering dus ook niet mogelijk. Zelfde voor natuurlijk frankrijk.
  De ECB zelf kan niet failliet, ze hebben nl een geldpers. Dus die wanbetalers status gaat er niet komen. Tenzij de politiek anders besluit. 

  Reeël is dat deze doemberichten geholpen worden door banken die door een failliet van griekenland van een hoop problemen af zijn, maar wel schadeloos gesteld worden. En zo direct verder kunnen gaan met Ierland op Portugal. 

  Dat JC die aanval op die manier probeert af te slaan verdient wel enige bijval. Vreemde is dat hij de enige is die dat probeert. 

  • Marc Drees
   says:

   Het is in het geheel niet vreemd dat hij de enige is die dat probeert. Heb je wel eens gekeken naar de exposure van bijvoordeeld Duitse of Franse banken ten aanzien van Grieks waardepapier? En naar het vrijwillige plan van de Frankse banken om Griekenland nog dieper het zwarte schuldgat in te duwen? De exposure van de Nederlandse banken ten aanzien van Grieks waardepapier lijkt minimaal te zijn. Maar dat wijzigt zich tegen de tijd dat Spanje in dezelfde situatie als Griekenland terecht gaat komen. Dan zal het opportunistische toontje van De Jager mogelijk snel wijzigen…
    
   Zijn opmerking is onbeschrijfelijk dom ten aanzien van het beperkte effect van een door rating agencies als zodanig gekenmerkte wanbetaling van Griekenland omdat dat land nu toch niet in de markt zit. De banken (en de ECB) moeten dan alsnog een mark to market doen van Grieks waardepapier. Dat wordt gezellig. Gelukkig maar dat de stresstest geen rekening heeft gehouden met deze situatie…
    
   Maar de opmaat voor het negeren van een door rating agencies aangemerkte wanbetaling is natuurlijk in volle gang. Want nu de ratings steeds onwelgevalliger worden is het de hoogste tijd deze te negeren. Waar voorheen zonder morren werd geprofiteerd van niet realistisch hoge ratings is het nu tijd moord en brand te roepen over de afwaarderingen. Wat een poppenkast.