Randstad verloor 2% marktaandeel in Franse markt

De Franse uitzendmarkt is een van de meest geconsolideerde van de wereld. De grote drie uitzenders Adecco, Manpower en Randstad (in die volgorde) zijn in Frankrijk goed voor grofweg driekwart van de markt. Kleinere spelers als USG People, Kelly Services en het lokale Synergie staan duidelijk op het tweede plan.

In tegenstelling tot de ontwikkelingen in Duitsland, lijkt het Franse herstel nog niet op zijn top aanbeland. Dat is niet vreemd: dat de omzetgroei van de uitzenders in Duitsland kwartalen aaneen rond de 40 procent lag, heeft te maken met de verruiming van de markt zelf. In de volwassen Franse markt komt het marktherstel op conto van de gestegen vraag naar flexarbeid van de industrie. Gemiddeld ligt de omzetgroei in Frankrijk rond de 20 procent. Daarbij rapporteerden de grote drie uitzenders het laatste kwartaal een extra spurtje, zo blijkt uit deze grafiek:

Frankrijk: Organische omzetgroei (YoY) van de grote drie, Q1 2008 – Q1 2011 

Frankrijk: Organische omzetgroei (YoY) van de grote drie, Q1 2008 – Q1 2011

De uitzendmarkt is in Frankrijk dan ook nog zeker niet terug op het niveau van voor de crisis. Dat blijkt als we de omzettotalen per kwartaal in een grafiek zetten.

Frankrijk: Omzet per kwartaal Adecco, Manpower en Randstad, Q1 2008 – Q1 2011

Frankrijk: Omzet per kwartaal Adecco, Manpower en Randstad, Q1 2008 – Q1 2011. In miljoenen EUR

Van de grote drie zijn de Franse dochters van Adecco en Manpower beduidend vroegcyclischer dan die van Randstad. Dat Randstad achterloopt, heeft te maken met de integratie van de Vedior-dochters, die in Frankrijk flinke vertraging opliep. Het lijkt erop dat Randstad die achterstand in de Franse markt heeft bijgewerkt: 

Frankrijk: Organische omzetgroei (YoY) Adecco, Manpower en Randstad

Frankrijk: Organische omzetgroei (YoY) Adecco, Manpower en Randstad, Q1 2008 – Q1 2011

Door deze integratie verloor Randstad in Frankrijk in twee jaar tijd twee procentpunten van zijn marktaandeel. In het jaarverslag over 2008 meldde Randstad nog trots dat het in zijn grootste markt naar schatting 19 procent marktaandeel bezat. Inmiddels is daarvan naar onze berekening nog 17 procent over. (In het eigen jaarverslag houdt Randstad het op een marktaandeel van 18 procent.) Beide procentjes zijn Adecco en Manpower in diezelfde periode ten goede gekomen. We zijn benieuwd of Frankrijks nummer drie de komende kwartalen weer marktaandeel zal gaan heroveren op zijn twee concurrenten.

Frankrijk: marktaandeel uitzenders in 2010

Frankrijk: marktaandeel uitzenders in 2010

Dit is deel 7 in een reeks analyses van de jaarcijfers van de grote hr-dienstverleners. Lees ook mijn analyse van de Italiaanse hr-markt, van de Scandinavische markt, van de Zwitserse markt, van de Japanse markt, van de Spaanse en Portugese markten en van de Duitse markt.

Geef een antwoord