Vacatures per regio: nu over de afgelopen 4 jaar

Vacatures per regio, negatief De volle eerste week van de zomervakantie toont zijn effect in de vacaturecijfers van de regio’s. Maar dat effect is maar zeer beperkt en lijkt zich te concentreren op West-Nederland. Dat is de enige regio die duidelijk inzakt als gevolg van de zomerdip. Hoewel ook Oost-Nederland een week zomervakantie achter de rug heeft is daar nog geen krimp te bespeuren.

Vanaf deze week worden de cijfers over de afgelopen vier jaar (in plaats van de afgelopen drie jaar) getoond. En daarbij valt direct op dat we het in 2011 bepaald niet slecht doen in vergelijking met 2008. Sterker nog, we doen het verdomde goed!

Dit is de grafiek van de afgelopen drie weken:

Vacatures per regio: week 25 – 27

Vacatures per regio: week 25 – 27 (2009 – 2011)

Jawel, voor het eerst een beeld van de afgelopen 4 jaar! Dat geeft pas inzicht in de ontwikkelingen van het vacaturevolume in onze vier regio’s.

In vergelijking met vorige week is dit het resultaat:

  • Zuid-Nederland: +0,2%
  • West-Nederland: -0,4%
  • Oost-Nederland: 0,0%
  • Noord-Nederland: 0,0%

Interessant om te zien dat hoewel in Midden-Nederland de zomervakantie is begonnen, dit uitsluitend effect lijkt te hebben op West-Nederland en geen effect op Oost-Nederland. Wordt daar stiekem gewoon doorgewerkt? Zuid-Nederland weet er zelfs nog een winstje uit te persen, terwijl het noorden stabiliseert.

Opvallend is dat de vergelijking met 2008 overwegend in het voordeel van 2011 uitvalt. Waarbij met name het verschil in Noord-Nederland zeer groot is.

Over het afgelopen jaar ziet het er zo uit:

Vacatures per regio: afgelopen 52 weken

Vacatures per regio: afgelopen 52 weken

Het is overduidelijk dat West-Nederland massaal vakantie aan het vieren is. En dat zal in de komende weken niet veranderen. De vraag is slechts wanneer Oost-Nederland hetzelfde beeld gaat laten zien. Want ook daar is de zomervakantie allang losgebarsten. Misschien is er sprake van een andere arbeidsethos dan die vreemde westerlingen…

Vanaf volgende week is ook Zuid-Nederland aan de beurt om dalende cijfers te laten zien. Want ook daar is de zomervakantie van start gegaan. Noord-Nederland is nog niet zover, maar over twee weken zal ook daar het lijntje gaan inzakken.

Cijfers en ranglijst van nieuwe vacatures zijn gebaseerd op Jobfeed. Jobfeed is een initiatief van Textkernel.

Geef een antwoord

3 Comments