De grote vier: aantallen vacatures en buzz

De grote vijf, negatief De vier grootste vacaturesites van Nederland krimpen licht, hoewel deze krimp vooral wordt veroorzaakt door de site die nu ook via social media monitoring officieel als de slechtste vacaturesite van Nederland mag worden bestempeld. Want met ingang van deze week laat ik voortaan ook de social media buzz van de grootste vacaturesites zien. Best interessant.

Hoewel de zomer in volle hevigheid (regen, wind en kou) is losgebarsten, trekken de grootste vacaturesites van Nederland zich daar bijzonder weinig van aan. De resultaten zijn nog altijd voorzomers, dus dat is een bijzonder goed teken. Maar uiteindelijk zal ook bij de vacaturesites de zomerdip zich onverbiddelijk aandienen.

Voor de afgelopen week zijn dit de resultaten:

image

Hierbij is de kolom Aantal het aantal vacatures dat de vacaturesite zelf opgeeft.
De kolom JobFeed (alles) is het aantal vacatures dat volgens JobFeed op de vacaturesite zou kunnen staan. Dit aantal is gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens JobFeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst.
De kolom Jobfeed (actief) geeft het aantal vacatures weer dat volgens JobFeed nog altijd actief op de vacaturesite staat. Voor een uitleg, zie: Actieve vacatures geven betrouwbare benadering.

Werk.nl zakt met maar liefst 1.000 vacatures in terwijl Nationale Vacaturebank (+100) en Monsterboard (+300) licht tot zeer licht groeien. JobTrack (-200) zakt heel licht in. Een beetje stuurloos dus, afgezien van de krimp bij Werk.nl. Maar deze laatste site is bijzonder goed in extreme schommelingen die eerder een technisch dan een conjunctureel karakter hebben. Met andere woorden, de site doet maar wat.

Social media buzz
Met ingang van deze week laat ik voortaan ook de buzz in social media rondom de vier grootste vacaturesites zien; waarbij ik gebruik maak van Coosto. Voor een introductie verwijs ik graag naar het artikel waarin ik de werking van Coosto beschrijf.

Voor de vier grootste vacaturesites is dit het beeld van de afgelopen maand:

Coosto: Sentiment voor de grote vier vacaturesites gedurende de afgelopen 31 dagen

Coosto: Sentiment voor de grote vier vacaturesites gedurende de afgelopen 31 dagen

In de bovenste grafiek is het volume aan totale berichtjes per vacaturesite te zien. In de onderste grafiek is het sentiment (positief/negatief) van de berichten getoond. De tabel toont de aantallen berichten per vacaturesite over de gemeten periode, per sentiment (positief/negatief/neutraal).

Het aanzienlijk grotere aantal berichten over Monsterboard in sociale media heeft twee redenen. Allereerst twitteren Monsterboard medewerkers aanzienlijk meer dan medewerkers van de andere drie vacaturesites. En zoals in de bovenste grafiek kan worden gezien zijn er op 27 juni extreem veel berichten over Monsterboard verschenen. Dit heeft alles te maken met de introductie van BeKnown.

Hoewel het meten van sentiment een heikele kwestie is, kan met enige voorzichtigheid worden gesteld dat Werk.nl een opvallend negatiever sentiment heeft dan de overige vacaturesites. Gezien de belabberde user experience is dit natuurlijk niet erg verwonderlijk. Het opvallend positieve sentiment bij Monsterboard is vooral het gevolg van zelfbevlekkende tweets van Monsterboard medewerkers.

De overige cijfers
Zo zien de aantallen nieuwe vacatures per week er op dit moment uit voor de grote vier:

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken

Hoezo, vakantieperiode? Alle vacaturesites laten een groei van het aantal vacatureplaatsingen zien in de afgelopen week. Er wordt duidelijk tegen de stroom ingezwommen; indrukwekkend! Of zijn de sites allemaal bezig met voordeelpakketjes voor de zomermaanden?

Tevens de grafiek van het vacaturevolume volgens Jobfeed (gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens Jobfeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst):

Vacaturevolume op basis van Jobfeed, laatste 52 weken

Vacaturevolume op basis van Jobfeed, laatste 52 weken

Voor elk wat wils. Werk.nl daalt, Monsterboard en Nationale Vacaturebank doen een synchroondansje naar boven en JobTrack is een beetje aan het wieberen. De ene week iets omhoog, dan iets omlaag en dan weer iets omhoog. Stuurloos.

Geef een reactie