Vacatureboard: overbodige en mogelijk foute rommel

Logotype Vacatureboard Ja, we hebben er een vacaturesite bij: VacatureBoard. En dit is er weer eentje in de categorie: Enkeltje Deathpool. Want wat zegt deze site over zichzelf:

De vacaturebank VacatureBoard.com is ontstaan om het voor de werkgever en werknemer betaalbaar te houden om te adverteren en te zoeken. De tarieven die in de markt gehanteerd worden door de "grotere" organisaties, rijzen de pan uit. Vacaturebank VacatureBoard.com wil hier een einde aan maken en het voor de werknemer en werkgever mogelijk te maken om snel en eenvoudig elkaar te vinden.

Ik wist niet dat ik als werkzoeker moest betalen om te zoeken naar vacatures, maar dit terzijde. Mogelijk is Vacatureboard niet geheel op de hoogte van de laatste trend richting gratis. Waarbij er ondertussen twee ‘gratis’ vacaturesites zijn die in de top 10 van grootste vacaturesites staan: BanenMatch en Jobselectie. En er eentje aan zit te komen met een nog veel grotere potentie: Jobbird.

En dat laatste over snel en eenvoudig elkaar te vinden moet met een forse korrel zout worden genomen.

De homepage
De homepage doet onvervalst pijn aan de ogen:

Vacatureboard | Homepage

Wat een monsterachtig lelijke site. Waarbij vooral het landkaartje aan de rechterhand opvalt. Schaamteloos overgenomen van de VNU Media properties (zie bv. Banen.nl voor een voorbeeld van de identieke werking van dit interactieve kaartje).

De zoekfunctie van VacatureBoard kan nog heel wat sleutelwerk gebruiken, evenals de manipulatiemogelijkheden van het zoekresultaat (lees: er zijn geen manipulatiemogelijkheden; slechts een eindeloze lijst aan vacatures). Maar het meest bizarre tref ik aan als ik op een vacature klik:

Vacatureboard | Vacaturepagina

Boven de enorme rij ‘social’ icons onderaan de pagina staat de tekst: Om direct online te reageren op deze vacature in onze vacaturebank, moet je eerst inloggen. Laat ik in dit verband nog even kort de volgende belofte van Vacatureboard herhalen:

en het voor de werknemer en werkgever mogelijk te maken om snel en eenvoudig elkaar te vinden.

Hahahaha, ja, snel een eenvoudig. Maar wel via de database van VacatureBoard.

Waarbij ik me ten zeerste afvraag of Start People wel weet dat deze vacature door VacatureBoard wordt gebruikt. Tenslotte gebruikt Start People, als onderdeel van USG People, vrijwel uitsluitend Gus.nl als enige ‘externe’ vacaturesite.

Met andere woorden, het zou me niets verbazen als VacatureBoard een poacher is die de vacatures van andere partijen gebruikt om zelf kandidaten te verzamelen. En deze vervolgens eventueel aan te bieden aan de vacaturehouder. Omdat achter VacatureBoard een werving- & selectiebureau schuilgaat zou dat zomaar kunnen.

Conclusie
Tja, overbodige rommel. Zo is VacatureBoard het best te kwalificeren. En mogelijk zelfs hele foute rommel als zou blijken dat VacatureBoard daadwerkelijk vacatures plaatst zonder toestemming van de vacaturehouder. Schunnig naar vacaturehouder maar zeker ook naar de werkzoeker die op de vacature reageert. Als dit inderdaad gebeurt is het verstandig als VacatureBoard zichzelf zo spoedig mogelijk in de Deathpool dondert.

Achtergrond
Vacatureboard is een handelsnaam van de eenmanszaak Cure4U die volgende de KvK een Opleidingscentrum op het gebied van advies en Detailhandel in abonnementen is. Maar volgens de website van Cure4U is het een werving & selectiebureau die nu dus ook een vacaturesite uitbaat. Cure4U is overigens eigendon van Petrus Hendrikus Theodorus van Gemert.

Geef een antwoord

9 Comments
   • J. Guyt
    says:

    Teveel om op te noemen…
    Neem weer eens een kijkje, zou ik zeggen 🙂
    Helaas, nog steeds oranje (ik snap je afkeer ivm werk.nl) maar verder is er behoorlijk aan de site geknutseld en zullen eind deze maand de, door jou gemiste “zoekresultaten filtreer mogelijkheden” geïmplementeerd worden.

    • Jose
     says:

     En wederom vinden we hier de vacatures die verspreid zijn met een Multiposter…, geen enkele toegevoegde waarde voor kandidaten omdat dezelfde vacatures op tientallen of wellicht zelfs op  honderderen plaatsen (en dus ook in de zoekmachines van oa jobrapido.nl) te vinden is.
      
      

     • J. Guyt
      says:

      Welkom in de 21ste eeuw van “online recruiting”, beste Jose.
      Persoonlijk ben ik van mening dat geen enkele vacaturesite (behalve werk.nl) tegenwoordig zonder koppelingen met dergelijke partijen kan bestaan… Het is namelijk de aangewezen manier om respectabele aantallen vacatures te bereiken (en daarmee respectabele aantallen bezoekers/reacties).

      Maar veel belangrijker is natuurlijk de reach die deze manier van werken met zich meebrengt.
      De ene werkzoekende zoekt met Google, de andere zoekt met Bing, de volgende kijkt alleen bij 1 specifieke vacaturesite, etcetera, etcetera.
      Door een vacature op meerdere sites te plaatsen, wordt de kans op reactie natuurlijk verhoogd. Logisch, lijkt mij.

      Jobrapido.nl … Hmmm… Leuk Italiaans initiatief…
      Heb het zojuist even geprobeerd, maar daar zijn de eerste 2-5 pagina’s resultaten 1) gesponsorde vacatures (betaald dus) en 2) afkomstig van multiposters…
      Interessant… 

 • A. Timpers
  says:

  Deze review bevestigd mijn gevoel. Ik ben een van de bureaus die er achterkwam dat er ongevraagd vacatures geplaatst werden op de website van vacatureboard. Ook was er voro ons alvast een bedrijfsaccount aangemaakt.

  Nadat hier melding van gemaakt was heeft men wijselijk de vacatures verwijderd. P. van Gemert is nog bij mij langs geweest en we hebben een goed gesprek gehad.
  Wel hebben we besloten hier niet verder mee in zee te gaan, kosten wegen niet op tegen wat men krijgt. Daarnaast als je wat dieper gaat zoeken (google) over de achtergronden lijkt het mij niet verstandig om hier mee in zee te gaan.

  Ik ben benieuwd naar andere reacties van andere partijen.

 • J. Guyt
  says:

  Beste Marc,
  inderdaad heeft iedereen een mening, dus geef ik hierbij de mijne.
  NB: Ook mijn mening is subjectief aangezien ik de site programmeer.
  De homepage
  Sja, een ieder heeft een eigen smaak, maar 1 ding is zeker: het valt op.
  Wel grappig dat je de site “monsterlijk” noemt. Al eens gekeken met wat voor site die jongens zijn begonnen? Gebruik de WayBackMachine.
  De zoekfunctie
  Dat deze nog werk behoeft, dat is zeker.
  Op dit moment zijn er slechts 3 variabelen in te stellen om de resultaten te filteren.
  De door jou gemiste manipulatiemogelijkheden van de resultatenlijst staan op de ToDo-lijst. Aangezien de site momenteel verkeert in ontwikkelings-fase 2 van de geplande 5, kun je deze binnenkort verwachten.
  Wel leuk dat de lijst “eindeloos” overkomt, ondanks dat het er maximaal 1348 (ten tijde van dit schrijven) kunnen zijn.
  De vacature
  “Maar wel via de database van VacatureBoard.”
  Dat is niet helemaal juist Marc.
  Wanneer je je gegevens niet in de database wilt achterlaten, kun je ook klikken op de bedrijfsnaam (in opvallend blauw, bovenaan de vacature) waardoor je op het betreffende bedrijfsprofiel terecht komt. Wanneer de vacaturehouder netjes zijn/haar gegevens heeft ingevuld, staan daar de gegevens om (off-line) contact op te nemen.

  De verdachtmaking
  Eigenlijk zou ik me niet mogen verlagen tot dit niveau, maar ok, laat ik netjes reageren.
  Met alle vacaturehouders is daadwerkelijk contact geweest omtrent het plaatsen van de vacatures, dus van poaching is geen sprake.
  Mooi dat je Gus.nl als voorbeeld noemt, aangezien het bij USG ook is doorgedrongen dat deze site nauwelijks tot niet verschijnt in zoekresultaten van zoekmachines (lees: Google).
  De conclusie
  Deze “review” komt op mij wat oppervlakkig over.
  Van gedegen onderzoek is mijns inziens absoluut geen sprake.

  Wat nog het meeste steekt, is het feit dat er volledig voorbij gegaan wordt aan de unieke mogelijkheden van de site.
  Op welke andere vacaturebank heeft de geregistreerde gebruiker dezelfde brede mogelijkheden?
  Oftewel, geen tweedeling tussen werkgever en werkzoekende, mogelijkheid tot samenstellen van meerdere CV’s, om maar iets te noemen.
  “Just my 2 cents”
   

  • Marc Drees
   says:

   Dus wat je eigenlijk wilt zeggen is dat je Monster van 10 jaar geleden probeert te repliceren? Wat een grappige argumentatie voor het lanceren van een vacaturesite in 2011. Het enige nieuwe is het kaartje wat schaamteloos van VNU Media is gekopieerd.
    
   Ten aanzien van de ‘verdachtmaking’: ik ben zeer, zeer benieuwd naar de expliciete toestemming van alle vacaturehouders waarvan de vacatures op jouw site staan. Ik heb een aantal tegenovergestelde berichten ontvangen die ik daar met alle plezier eens mee wil vergelijken. Maar ik ga ook nog wel even bellen met een aantal andere vacaturehouders om jouw claim te controleren. Voor de goede orde, dat zijn intermediairs waar ik het hoofdkantoor om feedback zal vragen. Niet een individuele vestiging die mogelijk ongeautoriseerd toestemming heeft gegeven voor het (laten) kopieren van vacatures zonder te begrijpen dat er sprake is van een vacatureplaatsing waarbij de bezoeker zonder reden zijn gegevens moet achterlaten. En daarmee in potentie een concurrerende activiteit aan het ondersteunen is die nog niet eens een privacyverklaring (een wettelijke verplichting) hanteert ondanks het feit dat er persoonsgegevens worden verzameld.
    
   En inderdaad, ik heb het over moeten achterlaten van gegevens. Want dat zal de ervaring zijn van de gemiddelde werkzoeker die een vacature via VacatureBoard gaat vinden. Dat hij/zij ook via een omweg (in opvallend blauw…) zijn best kan doen om de vacature nogmaals te vinden en daarop vervolgens te solliciteren (is dit wat je bedoeld met het: snel en eenvoudig elkaar vinden van werknemer en werkgever?) is natuurlijk volstrekt onzinnig.
    
    
    

   • J. Guyt
    says:

    Nee Marc, dat is niet wat ik wil zeggen. Herinner je nog hoe deze site zelf is begonnen? Zie de WayBackMachine. Je moet ergens beginnen.
    “Het enige nieuwe is het kaartje”
    LOL, dat is zo’n beetje het enige wat niet nieuw is. Ongeveer elke vacaturebank heeft zo’n soort kaartje. Misschien is het verstandig om toch iets verder te kijken dan je neus lang is, Marc.