Wat is er toch met het vacaturevolume aan de hand?

Grafiek Het is een beetje een spoiler voor de komende dagen, maar ik ben oprecht verbaasd over het volledig uitblijven van de traditionele zomerdip in het vacaturevolume. Ook de afgelopen week laat zien dat zowel het aantal unieke vacatures als het aantal vacatureplaatsingen op een ongekend hoog niveau blijft hangen. Wat verbazingwekkend is aangezien het aantal bezoekers tijdens de zomervakantie wel inzakt. Ik ga er tenminste niet vanuit dat de gemiddelde vakantieganger lekker vacaturesites gaat bezoeken (tenzij het zomerweer van dezelfde kwaliteit als in Nederland).

Dus, wat is hier aan de hand? Kan iemand een verklaring geven voor dit toch wel unieke fenomeen? De werkloosheid stijgt licht, de vergrijzing heeft nog geen enkele impact en de zomerkolder kan het met deze temperaturen niet zijn. Dus wat is het dan wel? Iemand??

Geef een antwoord

6 Comments
 • Eddy Vandervaeren
  says:

  Employer Branding (1), vacatures zijn er niet alleen om open posities in te vullen, maar zijn een manier om naam/merkbekendheid als werkgever te creëren. Gerichte permanente aanwezigheid op jobsites is daarbij een onderdeel van het communicatieplan.
  Dit wordt nog een stuk vereenvoudigd door de bulk-deals (2) die door jobsites worden aangeboden en waardoor volumes moeten opgebruikt worden vvoor een bepaalde datum. Automatische herinneringen door diezelfde jobsites bij het naderen van een vervaldatum en procesmatig werken bij de vacatureplaatsers waarbij een stuk gezond denkwerk vervangen wordt door automatismen (3).
  Verder is het zo dat verschillende organisaties trachten om proactief kandidaten te identificeren om zodoende een werfreserve te kunnen opzetten in een war for talent markt (4), en dat kan enkel met een aanwezigheidspolitiek.
  Misschien nog een iets minder sterk punt : na de evaluatie en bonusperiode zijn werknemers ontgoocheld en staan ze in de eerste maanden na die periode open voor nieuwe mogelijkheden, en sommige adverteerders realiseren zich dat (5)

 • michiel cobben
  says:

  Nee, die is er niet, maar aangezien jij er zoveel waarde aan hecht, kan het misschien geen kwaad dit eens opnieuw t ebekijken.?

  Overigens bedenk ik me nu, misschien komt het wel door de uitgebreidere vakantiespreding. Was vroeger de zomer een dip van een week of vier, nu is het over drie maanden uitgesmeerd en lopen zaken beter door?

 • michiel cobben
  says:

  1 – Bedrijven hebben uitbreidingsplannen,
  2-  reacties op postings nemen af, 
  3-  honkvastheid medewerkers neemt toe.
  4 – jobfeed sucks.

  • Marc Drees
   says:

   Nog steeds is me dan niet duidelijk waarom het aantal postings in de zomer niet afneemt. De groei van het vacaturevolume sinds begin van dit jaar kan er wel mee worden verklaard natuurlijk. Als dit tenminste de daadwerkelijke redenen zijn waarom het vacaturevolume groet. Aangezien argument 3 in mijn optiek eerder een reden is om minder vacatures te zien, argument 2 een volgende reden is om minder vacatures te zien en een verschuiving naar sourcing.
    
   En dan natuurlijk het vierde argument; effe toelichten graag.