Boer & Croon krimpt door verlamde overheidsmarkt

Consultancy Boer & Croon ziet de omzet voor het tweede achtereenvolgende jaar dalen. Dat blijkt uit de recent gedeponeerde jaarrekening over 2010. Dat jaar bedroeg de omzet van de premium interim-managementboutique annex overheidsconsultancy EUR 60,9 miljoen – een kleine 13 procent minder dan in 2009. En dat is weer fors minder dan de recordomzet van meer dan tachtig miljoen euro die het adviesbureau in 2008 nog boekte.

Boer & Croon krijgt dan ook vooral klappen uit de stilgevallen overheidsmarkt. Toch is het bedrijf nog altijd netto winstgevend, zo blijkt uit onze analyse van de cijfers.

Boer & Croon: Omzet (linkeras) en Resultaat na belastingen (rechteras) in miljoenen EUR

Boer & Croon: Omzet (linkeras) en Resultaat na belastingen (rechteras) in miljoenen EUR

Interimmer? Nee bedankt
Boer & Croon is een beetje een buitenbeentje in de consultancymarkt. De Nederlandse vennootschap voert grofweg drie activiteiten: een interim-managementbureau (omzet: EUR 31 miljoen), een consultancy (EUR 23 miljoen) en een corporate-financeboutique (EUR 7 miljoen). De laatste twee dochters kwamen relatief ongeschonden de crisis door met respectievelijk omzetdalingen van -2% en -1%. Het is vooral de gedaalde vraag naar interim-directeuren (-21% in 2010) die het bureau al twee jaar parten speelt. Sinds 2008 is ruim eenderde van de omzet van Boer & Croon Management verdampt.

Boer & Croon: Gesegmenteerde omzet (in miljoenen EUR). *) Omzet Corporate Finance 2007/2008 is gesegmenteerd onder Consultancy

Boer & Croon: Gesegmenteerde omzet (in miljoenen EUR). *) Omzet Corporate Finance 2007/2008 is gesegmenteerd onder Consultancy

Vorig jaar nam Boer & Croon afscheid van ruim tien procent van het personeel – de daling trof vooral de eigen overhead. Het bedrijf had eind vorig jaar 187 werknemers (fte’s) in dienst.

Uitbodemen
Voor 2011 verwacht de directie ‘een voorzichtig en geleidelijk herstel voor alle activiteiten van Boer & Croon’. De enige uitzondering? ‘Voor de overheidsmarkt verwachten we opnieuw een moeizaam jaar.’

Boer & Croon gaat in het jaarverslag uit van een omzetgroei van 5 procent. Hoe serieus we deze raming ditmaal moeten nemen, weten we niet. Een jaar eerder verwachtte de directie in 2010 nog een ‘vergelijkbaar resultaat als in 2000 te kunnen realiseren.’

Geef een antwoord

1 Comment