Vacaturesite top 10: Vacaturekrant is baaack!

Vacaturemonitor, positief Jawel, de vacaturesite van de Telefgraaf Media Groep heeft zich teruggeworsteld in de top 10 van grootste vacaturesites. En komt binnen op de 10e plaats, met dank aan de langzame implosie van Careerbuilder. Maar veel opvallender is het ontbreken van enige zichtbare daling van het volume aan vacatureplaatsingen. Integendeel, over de afgelopen drie weken is het aantal vacatureplaatsingen zelfs fractioneel gestegen.

Als een gevolg hiervan is het verschil met dezelfde periode van 2010 opgelopen van 37,6% naar een whopping 53,4%. Alsof je een emmer leeggooit! En ook het verschil in volume aan unieke vacatures is gegroeid ten opzichte van 2010; van 31,6% naar maar liefst 44,1%. Dit jaar is het vreemdste jaar ooit, zoveel is zeker.

De wekelijkse top 10
Zo ziet de top 10 er voor de afgelopen drie weken uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2010 – 2011 (week 26 – 28)

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2010 – 2011 (week 26 – 28)

Ten opzichte van vorige week ziet het resultaat er als volgt uit:

  • Werk.nl: -0,5%
  • Nationale Vacaturebank: -0,2%
  • Banenmatch: –0,4%
  • Monsterboard: +0,4%
  • DOVAjobs: 0,0%
  • Jobselectie: -0,2%
  • JobTrack: -0,2%
  • Gus.nl: 0,0%
  • Megajobs: -0,2%   

Inderdaad, Vacaturekrant is terug van weggeweest. Een hele prestatie, hoewel er natuurlijk wel een steeds slechtere prestatie van Careerbuilder voor moest zorgen dat Vacaturekrant kon terugkeren. En daarmee is het enige positieve nieuws over de afgelopen drie weken gemeld. Want de tien grote vacaturesites laten ten opzichte van het totale volume aan vacatureplaatsingen een zeer slecht resultaat zien. Waar de markt licht groeit gaan vrijwel alle grote vacaturesites onderuit. Opvallend genoeg zijn alleen de aggregatoren van de uitzenders (DOVAjobs en Gus.nl) in staat hun marktaandeel te behouden.

In een markt die om onverklaarbare redenen nog altijd geen teken van een zomerdip laat zien lijken de grote vacaturesites die zomerdip wel te ervaren. Wat de situatie nog onverklaarbaarder maakt. Waar zit die surplus aan vacatures deze zomer? En hoe komt dat? Mijn koninkrijk voor het antwoord!

En dan ook nog even de social media buzz en het sentiment van de afgelopen maand van de 10 grootste vacaturesites:

Coosto: Activiteit en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen

Coosto: Activiteit en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen

De twee aggregatoren hebben geen nauwelijks social media buzz en geen sentiment, maar staan als enige hun mannetje. Interessant. Verder is het opvallend om te zien dat niet alleen Werk.nl maar ook JobTrack een behoorlijk negatieve buzz heeft. Maar dat sentiment blijft een tricky element om te meten. Monsterboard blijft een onevenredig groot deel van de buzz opeten door de actieve Twitteraars binnen die club, waarmee ook het relatieg hoge positieve sentiment kan worden verklaard.

De grote drie
Dan ook nog het beeld van het marktaandeel van grote drie over het afgelopen jaar:

Marktaandeel drie grootste vacaturesites, laatste 52 weken

Marktaandeel drie grootste vacaturesites, laatste 52 weken

En hier dus ook nog even in een grafiek te zien; de daling van de drie grootste vacaturesites. Als we de situatie sinds begin van dit jaar als vertrekpunt nemen is het marktaandeel van Monsterboard en Nationale Vacaturebank langzaam aan het wegglijden. Maar is dat verwonderlijk met de komst van ‘gratis’ initiatieven? Hoe lang kan je als vacaturebank volhouden dat de extreem hoge prijs een betere kwaliteit response oplevert? Vooral als dat niet het geval is?

Geef een reactie

4 Comments