Manpower Nederland onderuit?

De groei van Manpower Nederland zakt weg. Waar de Amerikanen vorig kwartaal nog een groei van 7 procent boekten, blijkt het Amerikaanse merk in het tweede kwartaal nog maar een schamele 3 procent te groeien. Dat blijkt uit de halfjaarcijfers die het bedrijf vandaag bekendmaakte. De totale (valutagecorrigeerde) omzetgroei van Manpower bedroeg 12 procent.

Morgen volgen de cijfers van het reorganiserende USG People. En in een bijzin van het persbericht waarmee de grote concurrent Randstad vandaag een forse overname bekendmaakte, stond ook iets te lezen over het eerste halfjaar van dat bedrijf.

Daarmee valt alweer een eerste peiling te maken van de temperatuur in de markt. Hoewel Manpower de winst verdubbelde en de omzet met een kwart zag groeien, blijft de brutomarge laag. Dat blijkt uit deze grafiek.

Manpower: omzet en bruto marge, Q1 2010 – Q2 2011

Omzet en bruto marge Manpower, Q1 2010 – Q2 2011

En Randstad?
Randstad maakte het percentage van de organische omzetgroei van het tweede kwartaal bekend: 11 procent. Het omzetcijfer zelf zal volgende week pas bekend worden gemaakt. Een-op-een vergelijken met Manpower is lastig, omdat de Amerikanen nooit hun organische groeipercentages delen. Juist omdat Manpower met Comsys vorig jaar flink in de buidel tastte, zijn de groeipercentages behoorlijk vertekend.

Procentuele omzetgroei (YoY) Manpower en Randstad, Q1 2010 – Q2 2011 

Procentuele omzetgroei (YoY) Manpower en Randstad, Q1 2010 – Q2 2011

Tegelijk heeft Randstad in deze periode slechts één acquisitie gedaan: het Japanse Fujistaff. Deze acquisitie is vanaf het laatste kwartaal van 2010 in de cijfers geconsolideerd, maar tellen voor deze groeipercentages niet mee. Daarmee loopt de vergelijking tussen Randstad en Manpower vanaf dat kwartaal mank. Tot dat kwartaal geeft deze grafiek een redelijk accurate weergave van hoe Manpower dankzij haar acquisitiestrategie Randstad voorbijgroeide. En dat maakt de noodzaak voor de acquisitie van Spherion begrijpelijk.

Geef een reactie

2 Comments