Vacaturesite top 10: de zomer is eindelijk begonnen

Vacaturemonitor, negatief Het leek er dit jaar niet van te komen, maar de zomerdip lijkt eindelijk gearriveerd. Het volume aan vacatureplaatsingen is van bijna 63.000 (twee weken geleden) naar bijna 56.000 (afgelopen week) teruggelopen. En dat is de eerste indicatie dat ook de vacatureplaatsers even op vakantie zijn. Het werd natuurlijk ook wel de hoogste tijd.

En misschien als gevolg van het inzakken van de markt is er aan de onderkant van de top 10 een stoelendans aan de gang. Was het vorige week Careerbuilder die uit de top 10 werd geknikkerd door Vacaturekrant, deze week is het Megajobs die haar plaatsje moet afstaan aan Randstad. Waarmee we weer een uitzender terug hebben in de top 10!

Het verschil in vacatureplaatsingen met dezelfde drie weken in 2010 is teruggelopen van 53,4% naar 34,1%. Het verschil in volume aan unieke vacatures is eveneens ingezakt; van 44,1% naar 25,8%. Dat zijn tenminste weer redelijk normale verschillen.

De wekelijkse top 10
Zo ziet de top 10 er voor de afgelopen drie weken uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2010 – 2011 (week 27 – 29)

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2010 – 2011 (week 27 – 29)

Ten opzichte van vorige week ziet het resultaat er als volgt uit:

  • Werk.nl: -0,1%
  • Nationale Vacaturebank: 0,0%
  • Banenmatch: +0,1%
  • Monsterboard: -0,1%
  • DOVAjobs: +0,1%
  • Jobselectie: +0,1%
  • JobTrack: 0,0%
  • Gus.nl: 0,0%
  • Vacaturekrant: –0,1%   

Maakte verleden week Vacaturekrant haar rentree ten koste van Careerbuilder, deze week komt oudgediende Randstad terug de top 10 in ten koste van Megajobs. De achterdeur van de top 10 staat blijkbaar wijd open. Als ik overigens kijk naar de verschillen in vacaturevolume tussen Randstad, Careerbuilder en Megajobs dan is de 10e plaats een prooi voor elk van deze sites. Volgende week kan de samenstelling van de top 10 dus zomaar weer anders zijn.

Binnen de top 10 zelf zijn de verschuivingen in marktaandeel minimaal. Stilstand of kleine plusjes en minnetjes zijn het beeld van de afgelopen drie weken. Het lijkt wel alsof de zomerrust is neergedaald over ‘s lands grootste vacaturesites!

Social media buzz
En dan ook nog even de social media buzz en het sentiment van de afgelopen maand van de 10 grootste vacaturesites:

Coosto: Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen 

Coosto: Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen

Het aandeel van Monster in de buzz is gegroeid van 57% naar maar liefst 63%; zoals bekend heeft de site een groot aantal medewerkers die zeer actief Twitteren; waarmee ook meteen het relatief hoge positieve sentiment is verklaard. Werk.nl staat aan het andere uiterste van het sentimentspectrum, en dat is uitstekend te verklaren uit de oprecht negatieve ervaring van de site door gebruikers.

Oplettende lezertjes zullen hebben gezien dat dit keer niet 10 maar slechts negen sites zijn opgenomen. Dat is veroorzaakt door het weinig onderscheidende vermogen van het woord Ranstad, waardoor deze site niet is meegenomen in de social media buzz.

De grote drie
Dan ook nog het beeld van het marktaandeel van grote drie over het afgelopen jaar:

Marktaandeel drie grootste vacaturesites, laatste 52 weken

Marktaandeel drie grootste vacaturesites, laatste 52 weken

De drie toppertjes glijden langzaam af naar lagere marktaandelen. Ik vraag me af hoe de situatie zich in de komende maanden gaat ontwikkelen als de bekendheid van de bestaande gratis alternatieven (BanenMatch, Jobselectie) langzaam groeit en natuurlijk Jobbird het podium gaat proberen te beklimmen. Ik maak me sterk dat de betaalde vacaturesites niet onbeschadigd uit de strijd zullen gaan komen. Marktaandeelerosie plus prijsdalingen lijken in het verschiet te liggen. Of weten deze sites nog een list te verzinnen?

Geef een antwoord