Adecco reageert met bod op Amerikaanse outplacer

Logotype Adecco Ook Adecco doet een Amerikaanse overname. De wereldmarktleider in uitzenden koopt voor EUR 149 miljoen de loopbaanbegeleider (lees: outplacementbureau) Drake Beam Morin Inc. (DBM). Vorige week nog deed Randstad een bod op het Amerikaanse Spherion. Daarmee kan deze zomer nog een hele warme consolidatieoorlog losbarsten. Het zijn duidelijke signalen dat beide bedrijven elkaar op de voet volgen.

Met bijbehorende plaagstootjes: Zo maakte Randstad zijn deal bekend op de dag dat Manpower zijn halfjaarcijfers onthulde. Adecco doet nu hetzelfde één dag voor Spherion met de halfjaarcijfers komt en twee dagen voor Randstad zelf.

Maar waarom koopt Adecco een outplacementbedrijf?

Krimpmarkt
De omzet van DBM bedroeg EUR 84 miljoen. Tenzij er een nieuwe hausse aan massaontslagen op Noord-Amerika afstormt, valt te verwachten dat een groot deel van die omzet het komende jaar verdampt. Zo gebeurde althans met de eigen label Lee Hecht Harrison (LHH) dat in het eerste kwartaal nog een omzetkrimp van 37 procent rapporteerde. Adecco heeft aangegeven DBM na de deal met LHH samen te voegen.

Omzet en operationele marge Lee Hecht Harrison, Q1 2010 – Q1 2011

Omzet en operationele marge Lee Hecht Harrison, Q1 2010 – Q1 2011

De outplacementmarkt beleefde zijn hoogtijdagen in crisisjaar 2009. In dat jaar wisten klanten niet hoe ze een beetje soepel van hun overtollige vaste personeel af konden komen, en belden ze Adecco dat dat jaar EUR 298 miljoen aan loopbaantrajecten en massaontslagen omzette.

Manpower
Of ze belden Manpower. Manpower heeft namelijk een soortgelijk label – Right Management – en ook de Amerikanen rapporteren dat label apart. Ook Right Management zit in het slop, sinds de meeste HR-afdelingen op de bodem van hun vaste kern (en flexschil) zitten. Het is de vraag hoeveel muziek er de komende jaren in deze branche zit: het valt – ironisch genoeg – te verwachten dat de loopbaancoaches dit jaar vooral hun eigen outplacementcollega’s aan een andere baan binnen het concern zullen helpen.

Omzet Lee Hecht Harrison en Right Management, Q1 2010 – Q2 2011

Omzet Lee Hecht Harrison en Right Management, Q1 2010 – Q2 2011

Gekwakkel in Amerika
Zeker is dat Adecco vorig jaar nog maar EUR 223 miljoen omzet boekte op outplacement – een daling van 28 procent (valutagecorrigeerd). De grootste krimp in die markt kreeg Adecco in Noord-Amerika te verwerken, waar in 2010 liefst 43 procent van de outplacementomzet verdampte. De grootste klap kreeg Adecco overigens te verwerken in de brutomarge. De totale brutomarge daalde door de krimpende outplacementomzet met 0,6 procentpunt.

Adecco betaalt de overname uit eigen financiële middelen en verwacht de deal in het derde kwartaal te kunnen afronden.

Geef een reactie

1 Comment