De grote vier: aantallen vacatures

De grote vijf, negatief De zomerdip is gearriveerd en dat heeft onvermijdelijk invloed op het vacaturevolume van onze grootste vacaturesites. Er is dan ook bij de grote vier een daling van het aantal vacatures te constateren. Geen van de sites ontsnapt aan de zwaartekracht van deze dip.

Er is verder bijzonder weinig nieuwswaardigs te melden over de grote vacaturesites. Het wachten is op de tweede helft van het jaar waar Monsterboard volgens planning met 6Sense gaat komen en Nationale Vacaturebank hopelijk de nieuw jas aantrekt die bij Intermediair al is te bewonderen. En misschien gaat Werk.nl ook wel iets proberen? JobTrack is schijndood, dus daar hoeven we niets van te verwachten

Voor de afgelopen week zijn dit de resultaten:

image

Hierbij is de kolom Aantal het aantal vacatures dat de vacaturesite zelf opgeeft.
De kolom JobFeed (alles) is het aantal vacatures dat volgens JobFeed op de vacaturesite zou kunnen staan. Dit aantal is gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens JobFeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst.
De kolom Jobfeed (actief) geeft het aantal vacatures weer dat volgens JobFeed nog altijd actief op de vacaturesite staat. Voor een uitleg, zie: Actieve vacatures geven betrouwbare benadering.

Werk.nl zakt met 700 vacatures, Nationale Vacaturebank met 600 (net als Monsterboard), en JobTrack zakt met 500 vacatures. Een keurig en harmonisch beeld; de vacaturesites hebben de zomerdip gekregen. En dat is niets om zich over te schamen, want heel vacatureland Nederland zit eindelijk in een zomerdip. Nu nog de zomer. Graag…

Social media buzz
Wat is de buzz in social media rondom de vier grootste vacaturesites? Via buzz monitor Coosto is dat eenvoudig te visualiseren. Voor een introductie verwijs ik graag naar het artikel waarin ik de werking van Coosto beschrijf.

Voor de vier grootste vacaturesites is dit het beeld van de afgelopen maand:

Coosto: Activiteit en sentiment voor de grote vier vacaturesites gedurende de afgelopen maand

Coosto: Activiteit en sentiment voor de grote vier vacaturesites gedurende de afgelopen maand

Monster blijft het social media domein domineren, met name dankzij de Twitter activiteit van de eigen medewerkers. Het is uberhaupt vooral Twitter waar berichten over de grote vacaturesites verschijnen. Hoewel het meten van sentiment een heikele kwestie is, kan met enige voorzichtigheid worden gesteld dat Werk.nl een opvallend negatiever sentiment heeft dan de overige vacaturesites.

Eigenlijk is het enige opvallende het bijzonder lage aandeel van onze grootste commerciele vacaturesite (gerekend naar het aantal vacatures) in deze social media buzz. Nationale Vacaturebank is blijkbaar nog niet social genoeg.

De overige cijfers
Zo zien de aantallen nieuwe vacatures per week er op dit moment uit voor de grote vier:

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken

Zomerdip in beeld: alle vacaturesites laten een daling zien.

Tevens de grafiek van het vacaturevolume volgens Jobfeed (gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens Jobfeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst):

Vacaturevolume op basis van Jobfeed, laatste 52 weken

Vacaturevolume op basis van Jobfeed, laatste 52 weken

En ook hier is het resultaat van de zomerdip keurig in beeld gebracht. De vacaturesites zijn met vakantie en komen over een paar weken weer terug. Tot dan…

Geef een reactie