ING: nog nieuwere gevel, iets minder rot huis

Logo en logotype ING Bijna anderhalf jaar geleden (11 februari 2010) ben ik op bezoek geweest bij de op dat moment spiksplinternieuwe wervingssite van een van onze ‘systeembanken’: ING. Waarbij ik na mijn bezoek het volgende concludeerde:

ING heeft een fraaie nieuwe voorkant geleverd waar naast veel witruimte vooral veel witte vlekken zitten. Want er ontbreekt nog teveel om te spreken van een goede site. Maar als werkzoeker wordt je doodziek als je bij ING gaat solliciteren. Dit proces is al jaren slecht en zal in ieder geval tot en met 2011 slecht blijven.

Maar misschien was ik iets te vroeg in mijn conclusie, want sinds kort heeft de ING alweer een nieuwe versie van haar wervingssite gelanceerd. Die natuurlijk al was aangekondigd door Gusta Timmerrmans (Manager Recruitment) in haar duopresentatie tijdens het Recruiters United Feestcongres.

Hoogste tijd dus om te zien of ik mijn woorden in moet slikken. Op naar de site!

Maar eerst even iets anders. Stel dat ik als werkzoeker bij deze bank wil gaan werken. En stel dat ik dan naar de homepage van deze bank surf. Dan zie ik dit:

ING | Homepage

Er is een link naar de wervingssite aanwezig. Maar die is niet alleen klein (zie de footer) maar ook nog eens bizar:

Werken          bij            de             ING

Je moet het maar herkennen, want het lijken zo net vier verschillende items in de footer. Dit zal het aantal bezoekers naar de wervingssite in ieder geval niet verhogen. Pers die link eens lekker samen zou ik zeggen.

Maar heb ik die link dan toch ontdekt en geklikt dan ga ik naar de knisperend nieuwe wervingssite van de bank. Hihaah…

De homepage
En dit is hem dan:

ING | Homepage wervingssite

Nou, daar is nog niet veel vernieuwing te zien. Het blijft overigens een frisse en lekker witte homepage met een duidelijke zoekfunctie en een tweede ingang naar de banen via functiegroepen. Dat is dus helemaal goed.

De snelzoekfunctie is wit geworden en er is nu gelukkig ook een mogelijkheid voor het gebruik van trefwoorden. Helaas wil ING maar niet afstappen van dat merkwaardige zoeken op vacaturenummer. Ik ben oprecht benieuwd hoeveel bezoekers van de site van deze optie gebruik (gaan) maken. Maar ja, banken zijn oerconservatief en ING is duidelijk geen uitzondering op deze regel.

De optie voor het achterlaten van een open sollicitatie is verdwenen en de global navigation is iets uitgebreid (van Professionals, Trainees en Stagiairs naar Professionals, Trainees, Starters en Stagiairs). Oke, tijd voor een verdere verkenning

Arbeidscommunicatie
Eerst maar eens kort gekeken bij het arbeidscommunicatiedeel van de site. Wat er vorige keer wel goed, maar saai uitzag. En enige vorm van interactie mistte om nog maar te zwijgen over het volledig ontbreken van vacatures.

ING | Professionals

Het begint beter als ik via de global navigation naar Professionals ga. Ik zie nu tenminste ook nieuwe vacatures staan, iets wat vroeger ontbrak. Ik ga er gezien de functietitels maar vanuit dat het hier inderdaad Professionals vacatures betreft. Optimistisch klik ik vervolgens op de mugshot van Rene van Remunt:

ING | Testimonial

Vrrrot! Geen video, geen interactiemogelijkheden! Wat is dit nou? Anno 2011 wil ik een videootje van Rene zien, en misschien wel met hem of de recruiter die Compliance en Risk vacatures doet kunnen ‘praten’. Niets van dit al. En waar zijn de Compliance & Risk vacatures?

Twee vette kansen gemist voor ING. En dat terwijl er wel enige interactiviteit is op de site, maar die is bijzonder vaardig verstopt:

ING | Vakgebied

Zie je het? Onder de foto van de Rubensknaap staat een serie icoontjes. Met onder meer een video en  jawel, vacatures binnen het vakbebied Informatie Technologie. Maar waarom heeft ING deze handige zaken zo diep verstopt? En waarom zit dit niet ook bij de testimonials van individuele medewerkers? Niet erg slim…

Goed, na deze speeddate met het arbeidscommunicatiedeel ga ik me maar eens bezighouden met het vinden van een baan bij ING

Vacatures zoeken
Zo ziet het zoekresultaat er tegenwoordig uit:

ING | Zoekresultaat

Er is bijzonder veel verbeterd aan deze pagina. Zo zijn er multiple choice facets aan de linkerzijde bijgekomen, is er ook een navigatie aan de bovenzijde van het scherm verschenen en kan ik het aantal vacatures per pagina regelen. Allemaal uitstekend. Verder zijn de sorteringsmogelijkheden gebleven.

Helaas heeft ING vergeten om het nieuwe zoeken op basis van trefwoord ook in het scherm met zoekresultaten te tonen. En dat is niet zo handig. Nog onhandiger is het ontbreken van de mogelijkheid om je als bezoeker te abonneren op nieuwe vacatures op basis van het zoekresultaat. Ook wel de vacature verzendservice of job agent genaamd. Dat is toch wel een echte bummer.

En natuurlijk is de informatie die in het zoekresultaat wordt getoond niet bepaald een feest voor de gemiddelde werkzoeker. Laat nou eens gewoon zaken als opleiding, werkervaring, salaris, aantal uren zien. Plus de echte locatie, in plaats van een provincie (?).

En hoewel die facets een uitstekende toevoeging zijn, is de wijze waarop ING deze heeft geimplementeerd op zijn minst verwarrend te noemen. Allereerst zijn daar het aantal vacatures per onderdeel. Zo zijn er 38 vacatures binnen de facet Vakgebied voor het onderdeel Sales / Relatiebeheer. Goed om te weten. Maar waarom staat dat getal 38 in oranje? Dat suggereert een link die er overigens niet is. Dat gaat een hoop loze clicks en daarmee frustratie opleveren voor werkzoekers. Vermijdbare frustratie overigens.

Nog ingewikkelder wordt het als een onderdeel uit een facet selecteer:

ING | Zoekresultaat, 2

Hier is hogere wiskunde nodig om te begrijpen wat er nou precies met die aantallen achter de verschillende onderdelen wordt bedoeld: (0/35)? Ehhh… Vraagtekens oproepen bij werkzoekers is zelden bevordelijk voor de conversie. Dat moet je dus ook gewoon niet doen. Hou het simpel!

Vacature beoordelen en solliciteren
Tijd om een stap dieper in het proces te duiken en een vacature te bekijken:

ING | Vacature

Potjandrie! Dat gaat de goede kant op met die ING. Ik heb de mogelijkheid om een recruiter te benaderen voor deze vacature, waarbij ik maar liefst 4 contactmogelijkheden krijg voorgeschoteld. Hoewel het Twitter account een heel andere naam laat zien dan de naam van de recruiter. Maar laat ik dat als een schoonheidsfoutje bestempelen.

En dan is er nog de foto met al die icoontjes waarmee ik als werkzoeker heel wat meer kan doen, als ik tenminste besef dat ik op die icoontjes kan klikken. Een goede toevoeging, hoewel er een potentieel risico is dat werkzoekers hierdoor het zoek- en sollicitatieproces onderbreken. Maar daarvoor hebben we gelukkig analytics software.

Opvallend genoeg is er slechts 1 actieknop: Solliciteer nu!. Inderdaad, wat doet dat uitroepteken daar? Heeft iemand getest dat een ‘!’ de conversie verhoogt? Ik ben benieuwd. Maar daar gaat het niet om? Er zijn geen andere actieknoppen beschikbaar waarmee de bezoeker de vacature eventueel breder kan uitzetten. Waarom niet? Wil ING soms dat vacatures zo onzichtbaar mogelijk blijven?

Het is overigens merkwaardig om te zien dat de snelzoekfunctie hier ineens weer terug is. Apart…

Goed, mijn ervaring tot dusverre is overwegend positief, dus ik ga voor de sollicitatie. Waarbij ik optimistisch en hoopvol op die gekke Solliciteer nu! knop klik

Solliciteren

En met een donderend geraas stort mijn optimisme in elkaar. Want ik wordt geconfronteerd met de droefenis die ATS heet; in dit geval Taleo. Wat onder meer blijkt uit de ‘fraaie’ URL  die ik ineens zie verschijnen:

https://inggroup.taleo.net/careersection/iam/accessmanagement

Brr… Want de pagina die ik nu krijg te zien is anders. Het logo is uitgerekt en de knoppen zijn ineens ouderwets geworden. De look en feel is kaput:

ING | 1 

Verder is de tekst ineens bijzonder directief geworden. Doe dit, doe dat. De koude douche klettert pijnlijk op mijn rug… Maar ik ga door men klik op de gruwelijk lelijke knop Nieuwe gebruiker :

ING | Solliciteren, 2

Lang leve de juristen! Die stellen dat je tenminste een stuk van de privacyverklaring moet laten zien om het juridisch houdbaar te maken dat de gebruiker daadwerkelijk akkoord gaat met die verklaring. Maar vergeten dat ze die verklaring ook kort, bondig en vooral begrijpelijk kunnen maken. Voor normale mensen. Zonder academische studie Rechten…

Verder suggereert die knop Niet akkoord dat je een keuze hebt tijdens je sollicitatie. Wat niet waar is, want als je niet akkoord gaat is er geen sollicitatie mogelijk. Een dooie mus dus. De koude douche klettert steeds pijnlijker…

Het wordt nog akeliger als ik me blijk te moeten registreren waarbij ik na het invoeren van een zelfgekozen wachtwoord de volgende boodschap krijg:

ING | Solliciteren, 3

Hoezo ongeldig? En waarom zegt ING dan niet van tevoren waar mijn wachtwoord al dan niet aan moet voldoen. Nu krijg ik een beledigende foutmelding met een aantal condities te zien. After the fact. Er beginnen zich ijspegels op mijn rug te vormen…

Na registratie krijg ik dit te zien:

ING | Solliciteren, 4

Hoera! Een sollicitatieformulier van maar liefst drie pagina’s. Daar zat ik echt op te wachten. De koude douche heeft er ondertussen voor gezorgd dat ik alle gevoel in de vingers ben kwijtgeraakt. Wat overigens opvalt is dat ik maximaal 4 velden hoef in te voeren op bovenstaande scherm. De rest is optioneel.

En het wordt nog erger, want de volgende twee pagina’s laat ik even zonder commentaar zien: ING | Solliciteren, 5

 

ING | Solliciteren, 6

Gezien? Pagina 2 is uitsluitend bedoeld om een CV upload te doen en pagina 3 geeft een overzicht van de door mij ingevoerde gegevens. Met andere woorden, met slechts vier verplichte velden en de verplichte upload van een CV kan ING het met gillend gemak af met een sollicitatieformulier van 1 pagina. Waarmee ze de gebruiker een aanzienlijk betere ervaring zou bieden. Maar ik durf te wedden dat het wonderschone Taleo (hoeveel zou ING voor deze schandvlek betalen?) dit niet toestaat. Mijn tenen zijn ondertussen ook gevoelloos geworden.

De e-mail
En dan is er nog de e-mail die ik ontvang naar aanleiding van mijn online sollicitatie. En die aanzienlijk is verbeterd ten aanzien van de vorige versie:

ING | E-mail response op online sollicitatie

Voila, persoonlijk, duidelijk en met de mogelijkheid om direct contact op te nemen met de recruiter. Laat alleen dat fucking vacaturenummer weg!

Helaas is het e-mail adres van de afzender volstrekt bizar: hr-inggroup@invalidemail.com. Een invalide mail? Wat is dit voor merkwaardige naam. Maar waar het op neerkomt is dat dit e-mail adres een variant is van de overbekende en gruwelijk slechte no-reply e-mail adres. Waarom kan de afzender niet dezelfde Laetitia van Erven Dorens zijn? Laat me een gokje wagen: vanwege Taleo?

Conclusie
De gevel is vernieuwd en op een aantal punten duidelijk verfraaid. Hoewel ING opgelegde kansen laat liggen door interactie diep te verstoppen en potentieel relevante vacatures niet te tonen op de juiste momenten binnen het arbeidscommunicatiedeel van de site. Jammer.

Het online recruitmentproces op de site is verbeterd; de ervaring met het ATS is echter ronduit rampzalig. Desondanks is er een vooruitgang te melden, aangezien de ervaring met Vurv (het vorige ATS) nog slechter was. Serieus. Het is bijna niet voor te stellen. Maar daarmee is er dus ook een plusje te melden voor dit deel. Hoewel hier aanzienlijk meer ruimte voor verbetering ligt. Hoogst noodzakelijke verbetering overigens. En graag sneller dan over anderhalf jaar. Hoewel er dus geen kans meer os dat het online recruitmentproces nog in 2011 fatsoenlijk wordt. Heel jammer…

Geef een reactie

1 Comment