Vacaturesite top 10: we dippen rustig door

Vacaturemonitor, negatiefDe tweede achtereenvolgende week van de zomerdip. Die zich ten opzichte van de vorige periode nog wat verder heeft verdiept. Zoals het hoort natuurlijk. Als het beeld zich verder naar historisch perspectief ontwikkeld zijn de volgende twee weken waarschijnlijk het dieptepunt van de zomerdip. Daarna krabbelen we weer omhoog. Hoop ik…

Het verschil in vacatureplaatsingen met dezelfde drie weken in 2010 is meer dan gehalveerd;  van 34,1% naar 15,0%. Het verschil in volume aan unieke vacatures is nog veel sterker ingestort; van 25,8% naar slechts 6,4%. Het verschil met vorig jaar wordt ineens wel heel erg klein.

De wekelijkse top 10
Zo ziet de top 10 er voor de afgelopen drie weken uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2010 – 2011 (week 28 – 30)

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2010 – 2011 (week 28 – 30)

Ten opzichte van vorige week ziet het resultaat er als volgt uit:

  • Werk.nl: -0,2%
  • Nationale Vacaturebank: -0,3%
  • Banenmatch: +0,5%
  • Monsterboard: +0,2%
  • DOVAjobs: 0,0%
  • Jobselectie: 0,0%
  • JobTrack: -0,3%
  • Gus.nl: -0,1%
  • Vacaturekrant: +0,3%   

Het blijft onrustig aan de onderkant van de top 10. Verdween vorige week Megajobs ten faveure van Randstad; deze week verschijnt Megajobs weer ten koste van datzelfde Randstad. Megajobs geeft niet zomaar op, zoveel is duidelijk. Plusjes, minnetjes en stilstand; er is voor elk wat wils in de ontwikkeling van de grote sites ten opzichte van vorige week. Waarbij de stijging van Banenmatch er deze week wel behoorlijk uitspringt.

Social media buzz
En dan ook nog even de social media buzz en het sentiment van de afgelopen maand van de 10 grootste vacaturesites:

Coosto: Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen

Coosto: Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen

Het aandeel van Monster in de buzz is ingezakt van 63% naar 52%. dit komt met name omdat de piek aan berichtjes rondom BeKnown uit de cijfers is verdwenen. Maar dat laat onverlet dat Monsterboard nog altijd het leeuwendeel van de social media buzz voor haar rekening neemt. Letterlijk, want zoals bekend heeft de site een groot aantal medewerkers die zeer actief Twitteren; waarmee ook meteen het relatief hoge positieve sentiment is verklaard. Werk.nl staat aan het andere uiterste van het sentimentspectrum, en dat is uitstekend te verklaren uit de oprecht negatieve ervaring van de site door gebruikers.

Werk.nl blijft de vacaturesite met relatief het hoogste negatieve sentiment. Vacaturekrant en DOVAjobs blijven de twee meest onzichtbare sites.

De grote drie
Dan ook nog het beeld van het marktaandeel van grote drie over het afgelopen jaar:

Marktaandeel drie grootste vacaturesites, laatste 52 weken

Marktaandeel drie grootste vacaturesites, laatste 52 weken

Monsterboard wil niet meedoen aan die krimpende marktaandelen tijdens de zomerdip. Zoveel is wel duidelijk. Waar Werk.nl en Nationale Vacaturebank verder afglijden laat Monsterboard zien dat ze tegen de trend in wil gaan. Een kleine stijging, maar desondanks een stijging. Waarmee de site weer eens de positie van Nationale Vacaturebank nadert. Maar zoals de grafiek laat zien is naderen iets anders dan passeren. Wat dus ook deze keer waarschijnlijk niet zal gebeuren. Tenminste, als cijfers uit het verleden enige indicatie zijn voor de toekomst.

Geef een antwoord