Faillissementen in juli 2011

grafzerk Het aantal faillissementen van uitzenders en werving & selectiebureaus is in juli op 14 uitgekomen, 2 meer dan in mei en juni. Daarmee lijkt een soort steady-state te zijn bereikt in het aantal faillissementen. Ondertussen is de trendlijn (op basis van een 12-maands gemiddelde) tot net onder de 14 gedaald.

De trendlijn lijkt op basis van de cijfers van de afgelopen maanden niet veel ruimte te hebben voor een verdere daling; het aantal faillissementen is in de afgelopen 12 maanden slechts 2 keer onder de 10 gedoken. Daarmee is de verwachting dat het gemiddelde aantal faillissementen voorlopig ver boven de 10 per maand zal blijven hangen.

In onderstaande grafiek is de grijze lijn het aantal faillissementen per maand, de rode lijn is het gemiddeld aantal faillissementen per maand; gebaseerd op het voortschrijdende jaarvolume:

Aantal faillissementen per maand en obv. voortschrijdend jaarvolume, januari 2007 – juli 2011

Aantal faillissementen per maand en obv. voortschrijdend jaarvolume, januari 2007 – juli 2011

De trendlijn lijkt zich langzaam af te buigen naar een rechte lijn, duidelijk boven een gemiddelde van 10 faillissementen per maand. Een ferm verschil met de piek in de tweede helft van 2009 maar nog altijd ver boven de aantallen die we van voor de financiele crisis gewend waren.

Het is vooral opvallend om te zien dat ondanks de grote vacaturevolumes van de afgelopen maanden het aantal faillissementen ruim hoger ligt dan in de periode van voor de financiele criris. Terwijl de vacaturevolumes direct vergelijkbaar zijn. Is er sprake van een verschuiving waardoor uitzenders en werving- en selectiebureaus minder van de taart krijgen? Het begint er zo langzamerhand serieus op te lijken.

Verantwoording
De grafiek is gebaseerd op de faillissementsinformatie van Faillissementen.com. De cijfers betreffen bedrijven binnen de BIK-code 745 (Arbeidsbemiddeling/uitzendbureau’s) die in de database van Faillissementen.com als failliet staan geregistreerd.

Geef een antwoord