WERK.nl: vakwerk!

Joop Linthorst
Een half jaar geleden werd WERK.nl door de nederige auteur van dit stukje beschuldigd van technische achterlijkheid. Als je zocht op stucadoor vond je 12 vacatures. Als je zocht op stukadoor vond je er 68. Dat was niet best.

Deze oneffenheid is echter vakkundig gladgestreken. Als je nu dezelfde zoekopdracht uitvoert vind je honderden vacatures voor stukadoor én stucadoor, aangevuld met metselaars en tegelzetters. En nog snel ook. Hoe krijgen ze dat voor elkaar?

Een slecht vakman geeft zijn gereedschap de schuld
De verbeterde zoekresultaten bij WERK.nl schrijf ik toe aan het inzetten van drie technieken.

De eerste – niet alleen zoeken op functietitel maar ook op trefwoord – is de eenvoudigste en wordt vaak gebruikt. Zoeken op trefwoord verbreedt je zoekresultaat, maar verslechtert de kwaliteit. Vacatures voor metselaar, waarin staat dat stucadoors niet hoeven te reageren, worden toch in het resultaat weergegeven.

De tweede techniek gaat uit van zoekgedrag. Als ik zoek op stucadoor en vervolgens op stukadoor, en als anderen dat ook doen, dan kun je met statistische analyse van het zoekgedrag eenvoudig vaststellen welke resultaten men eigenlijk wil hebben. Deze methode wordt door Google gebruikt wanneer ze vragen: Bedoelde u: stucadoor?

De derde methode gebruikt de eigen data om spellingsverschillen en typefouten te ondervangen. Je kijkt daarbij naar het aantal mutaties dat een zoekterm nodig heeft om bij een effectievere zoekterm uit te komen en naar de kans dat een foute spelling optreedt. Je maakt dan gebruik van, bijvoorbeeld, een lijst met functienamen en een lijst met veelvoorkomende typefouten, zoals c/k of ei/ij.

Als een hamer je gereedschap is …
Een half jaar geleden gaf Nationalevacaturebank mij 43 vacatures voor stucadoor. Nu 10. Tegen honderden bij WERK.nl. Dat betekent dat WERK.nl dé pleisterplaats is geworden voor afsmeerders die hogerop willen. Het is een teken aan de wand dat WERK.nl voor elk muurbloempje een vacature biedt, terwijl adverteerders hem bij Nationalevacaturebank massaal gesmeerd hebben.

De technische achterlijkheid is deels ingelopen. Het siert Joop Linthorst dat hij de luttele tijd die hem nog restte bij het UWV heeft aangewend om dit voor elkaar te krijgen. We mogen vol vertrouwen zijn dat Bruno Bruins, de nieuwe voorzitter van de Raad van Bestuur van het UWV doorpakt en onverwijld de vacaturegegevens van de vactures op WERK.nl vrijgeeft aan de markt. Nog héél eventjes geduld dus.

Geef een reactie

5 Comments