Groei vacaturevolume lijkt te stagneren

De groei van de trendlijnen (52-weeks gemiddelde) voor het volume aan unieke vacatures voor een aantal grote beroepsgroepen lijkt snel af te vlakken. De trendlijn voor de beroepsgroep Administratie en klantenservice lijkt zelfs weer te dalen:

Trendlijn (52-weeks gemiddelde) volume unieke vacatures grote beroepsgroepen, 2008 (=0%) – heden

Trendlijn (52-weeks gemiddelde) volume unieke vacatures grote beroepsgroepen, 2008 (=0%) – heden

Dit is geen goede ontwikkelingen. Van de grote beroepsgroepen is alleen de beroepsgroep Inkoop en Magazijnbeheer gezonder dan voor de financiele crisis; alle andere beroepgroepen zitten nog altijd onder het vacaturevolume van voor die crisis. Waarbij de beroepsgroep Verkoop en handel overigens nog wel die nullijn lijkt te gaan halen.

Maar gezien het recente afbuigen van de trendlijnen van de beroepsgroepen Communicatie, marketing en PR en Informatie- en communicatietechnologie lijkt het voor deze twee groepen afgelopen met de groei. En dat betekent een stabilisatie op een aanzienlijk lager vacaturevolume in vergelijking met de situatie voor de crisis.

En dan is er nog de beroepsgroep Administratie en klantenservice. Deze slagaderlijke bloeding lijkt eenvoudigweg niet te stelpen. Zoals bovenstaande grafiek laat zien is de trendlijn zelfs weer naar beneden afgebogen. Met andere woorden, het vacaturevolume krimpt weer! Dat is een zeer slecht teken.

Is alles dan alweer kommer en kwel? Nee, natuurlijk niet. Er zijn ook een paar grotere beroepsgroepen die een zeer gezonde groei laten zien:

Trendlijn (52-weeks gemiddelde) volume unieke vacatures , 2008 (=0%) – heden

Trendlijn (52-weeks gemiddelde) volume unieke vacatures , 2008 (=0%) – heden

Alleen is het totaal aantal vacatures waarmee deze twee beroepsgroepen gezamenlijk zijn gegroeid bij lange na niet voldoende om het verlies bij de beroepsgroep Administratie en klantenservice te compenseren. En er is een duidelijke afname van het groeitempo bij de beroepsgroep Productie te zien…

Al met al lijkt er op dat we aan het einde van de groei van het vacaturevolume zijn gekomen. Wat er hierna gebeurt is natuurlijk een grote gok, maar ik durf er wel eentje te wagen.

Geef een reactie