De grote vier: aantallen vacatures

De grote vier, negatiefVoor de grote vacaturesites is de zomerdip nog altijd in volle omvang aanwezig. Waarbij met name Werk.nl zich weer eens van haar ‘beste’ kant laat zien. Opvallend genoeg weet Monsterboard haar vacaturevolume ten op zichre van vorige week op hetzelfde niveau te houden. Wat mogelijk samenhangt met de aanbieding om gratis vacaturees te plaatsen. Voor stageplaatsen wel te verstaan…

Het wachten is natuurlijk op het najaar waar Monsterboard met 6Sense en Nationale Vacaturebank met San Diego gaan komen. Tenminste, hopelijk, want zoals zo vaak zijn technische projecten moeilijk te plannen en is uitloop dan ook een standaard gegeven.

Voor de afgelopen week zijn dit de resultaten:

image

 

Hierbij is de kolom Aantal het aantal vacatures dat de vacaturesite zelf opgeeft.
De kolom JobFeed (alles) is het aantal vacatures dat volgens JobFeed op de vacaturesite zou kunnen staan. Dit aantal is gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens JobFeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst.
De kolom Jobfeed (actief) geeft het aantal vacatures weer dat volgens JobFeed nog altijd actief op de vacaturesite staat. Voor een uitleg, zie: Actieve vacatures geven betrouwbare benadering.

Werk.nl zakt met maar liefst 3.000 vacatures, Nationale Vacaturebank met 400 en JobTrack zakt voor de tweede achtereenvolgende week met 500 vacatures. Alleen Monsterboard weet de trend de weerstaan en blijft gelijk. Zou dit soms komen door hun gratis stageplaatsen?:

image

Het zou me niets verbazen. Verder lijkt Monsterboard hiermee de strijd aan te gaan met de Nationale Stagebank van VNU Media.

Social media buzz
Wat is de buzz in social media rondom de vier grootste vacaturesites? Via buzz monitor Coosto is dat eenvoudig te visualiseren. Voor een introductie verwijs ik graag naar het artikel waarin ik de werking van Coosto beschrijf.

Voor de vier grootste vacaturesites is dit het beeld van de afgelopen 30 dagen:

image

Coosto: Activiteit en sentiment voor de grote vier vacaturesites gedurende de afgelopen maand

Het resultaat is vrijwel identiek aan vorige week; de verdeling van het volume aan berichten is identiek, slechts het sentiment is hier en daar iets gewijzig. Waarbij JobTrack wat positief wordt beoordeeld en Werk.nl wat negatiever

De overige cijfers
Zo zien de aantallen nieuwe vacatures per week er op dit moment uit voor de grote vier:

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken

De witte raaf is duidelijk zichtbaar. Waar alle vacaturesites een dalende lijn laten zien, weet Monsterboard er een stijging ten opzichte van vorige week uit te persen. De stageplaatsen? Het zou zomaar kunnen. Tenzij de site er ook nog andere zomeraanbiedingen er tegenaan heeft gegooid.

Tevens de grafiek van het vacaturevolume volgens Jobfeed (gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens Jobfeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst):

Vacaturevolume op basis van Jobfeed, laatste 52 weken

Vacaturevolume op basis van Jobfeed, laatste 52 weken

We kijken collectief naar beneden, zoveel is duidelijk. Maar dat is de consequentie van de zomerperiode en dus niets schokkends. Pas over een paar weken wordt duidelijk hoe de vacaturesites het najaar ingaan. De enorme onrust in Europa en Amerika doen echter weinig goeds voor dit najaar verwachten.

Geef een reactie