Indeed, (g)een update

Logotype Indeed Vijf maanden geleden lanceerde vertical search engine Indeed haar CV upload service in de VS waarmee ze frontaal de aanval zocht met zowel de traditionele vacaturesites (verantwoordelijk voor een zeer groot deel van de vacatures op Indeed) als LinkedIn. En ik vroeg me zo langzamerhand af hoe het met die nieuwe service gaat. Dus stuurde ik Indeed een e-mail met de volgende volgende vragen:

It is now a full five months since you launched the CV upload service for users visiting your site. I’m very interested in the results so far.
Also, has there been any (negative) response from the (large) jobboards whose jobs are also on your site. You seem to be rocking the delicate balance between the content provider and content aggregator.

Tot mijn verbazing kreeg ik reactie in het Nederlands. En die was van een zodanig nietszeggend gehalte dat ik er tranen van in mijn ogen kreeg.

Sinds Indeed Resume in Amerika is gelanceerd in Beta, hebben we feedback van de gebruikers in acht genomen en de nodige verbeteringen ingevoerd. Feedback van werkzoekenden is overweldigend positief en de persoonlijke CV URLS zijn met name bijzonder goed ontvangen.

Volop zelfbevlekkende kwalificaties maar zonder kwantitatief inzicht in de resultaten of antwoord op de vraag hoe de vacaturesites in de VS op deze actie van Indeed hebben gereageerd. Dus probeerde ik het nog maar een keer, dit keer in het Nederlands:

  • Wat is het resultaat sinds de lancering van de CV upload service vijf maanden geleden?
  • Zijn er (negatieve) reacties geweest van vacaturesites in die periode; tenslotte heeft Indeed met de introductie van de CV upload service het fragiele evenwicht tussen vacaturesites en aggregators verstoord?

En als extra vraag:

  • Is Indeed voornemens de CV upload service ook naar andere landen uit te rollen en zo ja naar welke landen en wanneer?

Geen commentaar is ook een antwoord, maar dat hoor ik dan graag.

En verdraaid, het antwoord is inderdaad geen commentaar:

Dat is alles wat we op het moment kwijt willen. Mochten er nieuwe ontwikkelingen zijn voor onze Nederlandse site, dan hou ik je in gedachten.

Met andere woorden, Indeed wil helemaal niets kwijt over hoe het met haar nieuwe service gaat. Vijf maanden na introductie van die nieuwe service. Afgezien van niet te controleren kwalificaties als overweldigend positief en bijzonder goed. Het enige wat in de vacaturesite en aggregator business telt is volume. En over volume kan/durft/wil Indeed niets zeggen. Zeer bijzonder…

Waarschijnlijk is de belangrijkste indicatie van het (gebrek aan) succes van Indeed’s CV upload service een daling van het aantal CV’s dat bij een vacaturesite wordt achtergelaten door bezoekers die via Indeed zijn gekomen sinds de lancering van de CV upload service. Dus ga ik daar maar eens achteraan. Eens kijken of de grote Amerikaanse vacaturesites daar iets over kwijt willen, inclusief cijfermateriaal.

Geef een antwoord