Vacaturesite top 10: het dal bereikt?

Vacaturemonitor, negatief De derde achtereenvolgende week van de zomerdip. Met een verdere verdieping van het dal ten opzichte van vorige week. Die zich ten opzichte van de vorige periode nog wat verder heeft verdiept. Zoals het hoort natuurlijk. Als het beeld zich verder naar historisch perspectief ontwikkeld zijn de volgende twee weken waarschijnlijk het dieptepunt van de zomerdip. Daarna krabbelen we weer omhoog. Hoop ik…

Werd verleden week het verschil verschil in vacatureplaatsingen met dezelfde drie weken in 2010 is meer dan gehalveerd, dit keer gebeurt het opnieuw (van 15,0% naar 6,0%). Oftewel in twee weken tijd van een verschil van 34,1% naar 6,0%. De zomerdip nivelleert, zoveel is wel duidelijk. Het verschil in volume aan unieke vacatures met vorig jaar is feitelijk verdwenen (van 6,4% naar 0,4%).

De wekelijkse top 10
Zo ziet de top 10 er voor de afgelopen drie weken uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2010 – 2011 (week 29 – 31)

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2010 – 2011 (week 29 – 31)

Ten opzichte van vorige week ziet het resultaat er als volgt uit:

 • Werk.nl: +0,3%
 • Nationale Vacaturebank: +0,2%
 • Banenmatch: 0,0%
 • Monsterboard: +0,2%
 • DOVAjobs: +0,1%
 • Jobselectie: +0,2%
 • Megajobs: +0,5%
 • JobTrack: –0,1%
 • Gus.nl: 0,0%
 • Vacaturekrant: +0,1%   

Goed, met uitzondering van de sprong die door Megajobs wordt gemaakt is het verder bijzonder vakantie-achtig aan het vacaturefront. Waarbij, met uitzondering van zorgenkindje JobTrack, alle sites stilstaan of heel licht groeien. En wat is er toch aan de hand bij JobTrack? 

Social media buzz
En dan de social media buzz en het sentiment van de afgelopen maand van de 10 grootste vacaturesites:

Coosto: Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen

Coosto: Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen

Weinig opvallende verschuivingen, met uitzondering van Banenmatch. De enorme sprong van deze site (van 14% naar 31%) is het gevolg van een zeer actief eigen Twitter account waar Banenmatch zichzelf sinds begin augustus mee probeert te profileren. In tegenstelling tot Monsterboard is dit echter geen menselijk Twitter account maar een bedrijfsmatige versie.

Werk.nl blijft de vacaturesite met relatief het hoogste negatieve sentiment. Vacaturekrant en DOVAjobs blijven de twee meest onzichtbare sites.

De grote drie
Dan ook nog het beeld van het marktaandeel van grote drie over het afgelopen jaar:

Marktaandeel drie grootste vacaturesites, laatste 52 weken

Marktaandeel drie grootste vacaturesites, laatste 52 weken

Kijk eens aan. Werk.nl en Nationale Vacaturebank volgen het goede voorbeeld dat Monsterboard vorige week stelde. Groei tijdens de zomerdip. En alsof er geen zwaartekracht bestaat geeft Monsterboard voor de tweede achtereenvolgende week het goede voorbeeld.

Cijfers en ranglijst van nieuwe vacatures zijn gebaseerd op Jobfeed. Jobfeed is een initiatief van Textkernel.

Geef een antwoord

1 Comment
 • Matthijs
  says:

  “En wat is er toch aan de hand bij JobTrack?”

  simpel, in de zomer staan er amper vacatures in de regionale kranten (AD en Wegener) en huis aan huis krantjes, dat is altijd zo geweest, en dat is allemaal van Jobtrack.
  Eind augustus schiet dat weer omhoog.