Banenmatch doet dankzij LinkedIn (niet) aan CV phishing (update)

Vacaturesite Banenmatch heeft de Apply with LinkedIn knop ondertussen bij alle vacatures op haar site staan:

Banenmatch | Vacaturepagina

Dus ook bij vacatures waar de sollicitant voorheen direct naar een sollicitatieformulier op de site van de vacaturehouder zou zijn doorgestuurd. Zoals in bovenstaande vacature het geval is, als je tenminste niet op de Apply with Linkedin maar op de Solliciteer nu knop drukt.

Maar wat gebeurt er als ik als werkzoeker op de Apply with LinkedIn knop klik? Dit:

Apply with LinkedIn

In een klein, lichtgrijs lettertype wordt melding gemaakt dat mijn profiel naar Banenmatch wordt gestuurd. Een bericht wat door 99 van de 100 werkzoekers over het hoofd wordt gezien of niet wordt begrepen. En op geen enkel moment wordt de privacy policy van Banenmatch getoond. Terwijl datzelfde Banenmatch wel ineens de beschikking krijgt over mijn full profile. Pure, onvervalste CV phishing.

Als fraaie afsluiting van mijn sollicitatie krijg ik ook nog deze e-mail. Ik heb dus niet bij Dirk gesolliciteerd, maar bij Amstelveen (?), en ik kan op zoek naar toekomstige collega’s bij Banenmatch(?):

LinkedIn | E-mail

Hier word ik als sollicitant redelijk confuus van. Om het maar heel vriendelijk uit te drukken.

En dan is er nog het volgende. Ik stuur dus ineens mijn sollicitatie (inclusief CV) naar Banenmatch.nl en niet naar Dirk. Hoe Banenmatch ervoor zorgt dat mijn sollicitatie in het ATS van Dirk terecht komt is een interessante vraag, maar ik vraag me vooral af in hoeverre de vacaturehouders van dit nieuwe fenomeen op de hoogte zijn. En vooral van de consequenties ervan.

Het lijkt er sterk op dat Banenmatch over de rug van zowel de sollicitant als de vacaturehouder een CV database aan het opbouwen is. En dat is volstrekt onfatsoenlijk.

Update:
Volgens Banenmatch ontvangt de site de gegevens van de sollicitant niet; deze worden rechtstreeks naar de vacaturehouder gezonden. Er is dus geen sprake van CV phishing door Banenmatch, hoewel de interactie met de Apply with LinkedIn button dit wel suggereert. En daarmee is Banenmatch dus niet onfatsoenlijk bezig. Slechts uitermate verwarrend, en hopelijk gaat de site daar snel wat aan doen.

Geef een antwoord

17 Comments
 • Marjan
  says:

  Mensen, zet voorlopig geen advertenties op Banenmatch!!!
  Ik krijg mails uit Rusland, Brazilie enz. in slecht Nederlands, en helaas is er een werkgever geweest (malafide) die mailadressen heeft verzameld van mensen die hun CV op die site hebben geplaatst. Banenmatch stuurde onlangs een mail over deze praktijken, maar die mails ontving ik vandaag. Dus probleem is erger geworden zelfs. Ik heb mn gegevens onmiddellijk laten verwijderen!!!

 • John Radel
  says:

  Het is toch logisch dat een werkgever gegevens moet achter laten ook al is het gratis?

  Ik heb even op beide sites gekeken en zag dat ideale baan maarliefst 100 vacatures heeft staan ,dat is 0,4% van 22k die banenmatch heeft staan…

  Duistere business noem je dat ? Waarschijnlijk in t duister onderzoekje gedaan ha ha…..roeping misgelopen denk k

 • Anthony
  says:

  Heb net even gekeken op de website Banenmatch.nl. Ik heb me hier ingeschreven als werkzoekende en als werkgever om eea te testen. Een aantal merkwaardigheden die ik graag ter discussie zou stellen:

  Werkgever: Ik plaats een ‘gratis’ vacature maar vervolgens wordt er wel gevraagd om mijn Factuur adres. Hoe zit dit? Als een vacature gratis is waarom dan een factuuradres?

  Werknemer: Werknemers kunnen cv’s gratis plaatsen maar als het cv een beetje bovenaan de lijst moet staan kunnen we bellen/sms-en naar een 0900 nummer. Beetje bel-spel principe. Tevens heeft banenmatch ruim 22000 vacatures waarvan een groot gedeelte komt van ‘ideale baan’. Ideale baan is onderdeel van Talented People en ik vraag me af in hoeverre Talented People gelinked is aan banenmatch. Eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat de verdere lay-out en functionaliteit van de website te wensen overlaat. Algemeen gevoel na het testen van Banenmatch is dat het een duistere business is en ik er niet op gerust ben dat cv’s niet verzameld (en/of verkocht) worden.

  Just my two cents

  • Rogier
   says:

   Anthony,

   Vacatures plaatsen is gratis. Er zijn diensten die premium kunnen worden afgenomen. Factuur adres is louter ter controle. Inmiddels staat de teller op 2500 klanten die hier gebruik van maken. Ze zijn vast niet alle 2500 gek lijkt mij.
    
   SMS dienst is leuke extra voor werkzoekenden om zich in de spotlight te spelen bij een werkgever. Ik zie niet zo goed wat hier mis mee is. Of vind je dat van bijv. marktplaats ook die dat ook doen met advertenties?
    
   Hoe groot gedeelte komt volgens jou van van idealebaan? Wij crawlen geen vacatures en idd is talented people gewoon een klant van Banenmatch.
    
   Ik begrijp het principe van blogs en commentaren die vrij en open zijn, maar doe met een beetje voorzichtigheid voordat je zoals nu normale bedrijven die hun best doen om iets goeds te doen in een kwaad daglicht stelt.

   Rogier
    
    
   Er komt zeker geen

 • Rogier
  says:

  Hi Marc,
   
  Zoals ik al eerder melde op een post over dit onderwerp zijn wij het aan het testen.
  Ik beschouw jouw artikel dan ook graag als onderdeel van de test. En daarmee haal je goed punt naar voren >  UITLEG, UITLEG , UITLEG. Daar heb je absoluut een punt.
  Wij ontvangen geen kopie van de CV, ondanks de rood-omrande tekst die je in het plaatje ziet. Gaan we gelijk even naar kijken waarom dat naar boven word geroepen in de tekst bij de sollicitant. Zoals je weet is onze CV database gratis en dus ben ik niet echt heel erg geïnteresseerd om op dit soort manieren CV’s te verzamelen. Een bezoeker moet bij ons terugkomen, dat vind ik op de lange termijn veel waardevoller dan een ingeschreven CV.
  Mee eens dat dit zeker niet de manier zou zijn hiervoor. Uit vrije wil geloof ik meer in bij je CV database anders krijg je een waardeloze database. ( met jou erin bijvoorbeeld die versmedewerker bij de Dirk wil worden…lol)
  Jammer dat je ons als “bad guys ” profileert. Onterecht!
   

  • Marc Drees
   says:

   Die tests zijn dan op zijn zachtst gezegd verwarrend voor de kritische werkzoeker (aka ondergetekende). Want er wordt nu zeer duidelijk gesteld dat mijn volledige profiel richting Banenmatch gaat, terwijl ik toch duidelijk een advertentie van Dirk had aangeklikt (altijd al versmedewerker willen zijn overigens…). Met andere woorden, voor mij is het simpel, Banenmatch heeft ineens de beschikking over mijn LinkedIn profiel. Wat dus volgens jouw reactie niet het geval is.
    
   Het lijkt me inderdaad verstandig om e.e.a. bijzonder duidelijk te communiceren, want voor mij stond deze exercitie gelijk aan CV phishing. En daarmee zouden jullie zonder meer “bad guys” zijn geweest. Maar ik geloof je op je woord en zal daarom de posting van een update voorzien.

 • Ruben @ Poolz
  says:

  De email wordt direct verzonden naar de klant en staat in de broncode. 

  Bijvoorbeeld
  <script type=”IN/Apply+init” data-companyid=”1933720″ data-jobtitle=”Utrecht” data-joblocation=”Koeltechnisch Servicemonteur” data-logo=”http://www.banenmatch.nl/images/logo.gif” data-themecolor=”#f16522″ data-phone=”required” data-email=”cv.rotterdam@netlijn.nl”></script>

   • Ruben @ Poolz
    says:

    Ze doen niet aan phishing, sturen je sollicitatie direct naar de eindklant. 
    Alleen de widget staat in de huisstijl van banenmatch en dus ook alle berichten. Dat is op ze minst verwarrend. En ze geven op deze manier alle e-mailadressen van klanten vrij, lijkt me ook niet de bedoeling 😉