De grote vier: aantallen vacatures

De grote vier, nega De zomerdip is nog altijd niet voorbij. Integendeel, ook deze week laten de grote vacaturesites zich weer van hun krimpende kant zien. Een triest gezicht, maar niets om je zorgen over te maken. Tenslotte is dit de ‘circle of life’, met een bijzonder stille zomerperiode.

Een moment om je zorgen te gaan maken is als het volume zich na volgende week niet gaat herstellen. Want dan zou er ineens sprake zijn van een stagnerende markt. Gezien de enorme onzekerheid op de financiele markten (wederom dankzij de banken…) zou het mij niets verbazen als we slechts een beperkt herstel van het vacaturevolume gaan zien.

Voor de afgelopen week zijn dit de resultaten:

image

Hierbij is de kolom Aantal het aantal vacatures dat de vacaturesite zelf opgeeft.
De kolom JobFeed (alles) is het aantal vacatures dat volgens JobFeed op de vacaturesite zou kunnen staan. Dit aantal is gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens JobFeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst.
De kolom Jobfeed (actief) geeft het aantal vacatures weer dat volgens JobFeed nog altijd actief op de vacaturesite staat. Voor een uitleg, zie: Actieve vacatures geven betrouwbare benadering.

Holy shit, Werk.nl zakt voor de 2e achtereenvolgende week met maar liefst 3.000 vacatures. Dat gaat zo wel heel erg hard. Maar ook de andere vacaturesites laten zich niet onbetuigd. Zo gaat Nationale Vacaturebank met 800 vacatures naar beneden en verliest JobTrack er toch ook nog 500. Alleen Monsterboard houdt de schade beperkt tot een krimp minder dan 100 vacatures. Respect.

Social media buzz
Wat is de buzz in social media rondom de vier grootste vacaturesites? Via buzz monitor Coosto is dat eenvoudig te visualiseren. Voor een introductie verwijs ik graag naar het artikel waarin ik de werking van Coosto beschrijf.

Voor de vier grootste vacaturesites is dit het beeld van de afgelopen 30 dagen:

image

 

Coosto: Activiteit en sentiment voor de grote vier vacaturesites gedurende de afgelopen maand

De resultaten zijn vrijwel identiek aan vorige week hoewel het negatieve sentiment bij Nationale Vacaturebank opvalt. Aangezien over de afgelopen dertig dagen er slechts 30 berichten zijn geweest waarin Nationale Vacaturebank werd aangehaald valt het ook wel weer mee; het gaat in totaal om 3 berichten met een negatief sentiment. En  dat is correct bepaald door Coosto, want het blijkt dat Nationale Vacaturebank een e-mail heeft verstuurd waarin ze blijkbaar het volgende heeft gesteld:

Alles lijkt er op te wijzen dat de economie aantrekt

Tja, dat is inderdaad nogal dom. Dat is wachten op reacties, die er overigens maar zeer beperkt zijn geweest.

De overige cijfers
Zo zien de aantallen nieuwe vacatures per week er op dit moment uit voor de grote vier:

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken

Was verleden week Monsterboard de enige stijger tegen drie dalers; deze keer is er een 50% – 50% verdeling. Waarbij Werk.nl en Nationale Vacaturebank stijgen en Monsterboard en JobTrack dalen.

Tevens de grafiek van het vacaturevolume volgens Jobfeed (gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens Jobfeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst):

Vacaturevolume op basis van Jobfeed, laatste 52 weken

Vacaturevolume op basis van Jobfeed, laatste 52 weken

 

Het blijft een 100% scoren op krimp, maar we zitten ook nog altijd in de zomerdip. Dus laten we rustig afwachten tot de eerste schoolvakanties zijn afgelopen. Hopelijk zien we dan weer enige groei bij onze grote vier.

 

Geef een antwoord