Griekse werkloosheid stijgt ‘onverwacht’ sterk

Griekse vlag Herinnert iemand zich Griekenland nog? Het land dat zucht onder een gigantische schuldenberg waar Euroland nog meer geld aan ‘geeft’ zodat de schuldenberg slechts groter en ondraaglijker wordt? En een land dat het best als een pathologische leugenaar kan worden gekenschetst als het om de betrouwbaarheid van economische cijfers gaat?

Precies, dat land schijnt ‘volledig onverwacht’ een explosieve groei van de werkloosheid mee te maken. Want waar volgens Eurostat de werkloosheid in de periode januari -  maart 2011 onveranderd op 15,0% stond, is volgens Ekathimerini de werkloosheid in april op 15,8% uitgekomen om vervolgens door te stijgen naar 16,6% in mei.

Hoewel de cijfers over de werkloosheid een grote kans hebben om op een later moment naar boven te worden bijgesteld, is een dergelijke steile groei natuurlijk volstrekt rampzalig voor de kans op enig herstel van de Griekse economie. En daarmee op de kans dat Griekenland ooit in staat zal zijn haar schuld af te betalen. Hoewel die kans ondertussen al zo klein moeten worden ingeschat dat het getal ‘0’ daarbij vergeleken nog gigantisch lijkt.

Griekenland lijkt razend tempo op weg naar de magische grens van 20% werkloosheid die op dit moment alleen door Spanje is doorbroken. Maar het lijkt slechts een kwestie van tijd tot ook Griekenland deze grens weet te slechten. Wat een zeer slechte situatie is voor de Griekse beroepsbevolking. Of wat daar nog van over is…

Geef een antwoord