Is het economisch fata morgana eindelijk voorbij?

Dood Even een momentje onbeschaamde zelfpromotie. Ik roep al vele maanden dat de zomerperiode het waarschijnlijke moment is om de regenkleding weer aan te trekken. En nee, ik spreek dan niet als weerman, maar als de Dr. Doom van de Nederlandse arbeidsmarkt. Want hoewel de collectieve recruitment community zich krampachtig laafde aan het fata morgana van een groeiende economie bleek al geruime tijd uit de cijfers dat er niets te laven viel.

En op dit moment lijkt ‘de markt’ zich dat eindelijk te realiseren. Met de gebruikelijke overdreven reactie, want de instortende indexen in Amerika, Azie en Europa zijn eerder een paniekreflex dan een geleidelijke realisatie van een zich verslechterend economisch klimaat. Waarbij dat klimaat sinds de financiele crisis natuurlijk nooit echt was hersteld; slechts de oneindige financiele stimuli zorgden voor een tijdelijke sugar high. Maar het lijkt er op dat ook dit feest eindelijk voorbij is. Hoewel er een gerede kans is dat Ben Bernanke de persen weer aanzet en honderden miljarden dollars gaat bijdrukken. Waarmee de uiteindelijke en onvermijdelijke implosie alleen maar groter zal worden. Maar wel nog even wordt uitgesteld…

De economische groeicijfers worden overal naar beneden bijgesteld, de werkloosheidscijfers zijn nooit hersteld tot het niveau van voor de financiele crisis, de inflatie dreigt uit de hand te lopen en de huizenprijzen blijven maar dalen. Een meervoudig uitslaande brand waarbij het gigantische Eurogeknoei ook nog eens als olie op het vuur dient. Als een gevolg van de negatieve berichten en het nog negatievere sentiment is er ondertussen een bloedbad ontstaan onder beursfondsen die iets met de arbeidsmarkt te maken hebben. Wat te denken van vacaturesite Monster:

Monster, beurskoers van de afgelopen 5 jaar

Monster, beurskoers van de afgelopen 5 jaar

Dat ziet er bijzonder slecht uit. En dan te bedenken dat de vacaturesite eind vorig jaar nog even aan de $25 per aandeel rook. Nu is dat ver, ver weg. En naar alle waarschijnlijkheid zal het aandeel van Monster ook vandaag weer verder dalen; richting de $ 7 grens… Waarbij het er op lijkt dat ik een weddenschap ga winnen.

Maar ook de uitzenders kraken in hun voegen. Zoals ‘s werelds grootste, Adecco:

Adecco, beurskoers van de afgelopen 5 jaar

Adecco, beurskoers van de afgelopen 5 jaar

Niet zo ernstig als Monster, maar ook hier is sprake van een scherpe afwaardering sinds begin van het jaar.

Maar het meest trieste geval is natuurlijk ons eigen USG People:

 USG People, beurskoers van de afgelopen 5 jaar

USG People, beurskoers van de afgelopen 5 jaar

Brrr… dat ziet er bijzonder slecht uit. Zal white knight Adecco, ondanks de eigen waardevermindering, hier USG People uit haar ellendige situatie komen verlossen? Met alle fouten die USG in de afgelopen jaren heeft gemaakt lijkt het er niet op dat het bedrijf nog langer op de eigen, steeds dunner wordende, beentjes deze nieuwe storm kan overleven.

Als het voor vacaturesites en uitzenders als spannend is; voor de banken wordt het de komende maanden nog veel spannender. Deze evolutionaire abberaties hadden natuurlijk grotendeels moeten uitsterven na het uitbreken van de financiele crisis, maar zijn kunstmatig in leven gehouden door de overheden die volstrekt schatplichtig lijken aan de banken, ook als dat ten koste gaat van de welvaart van de rest van de samenleving. Zou het piramidespel van de bancaire sector in de huidige neergang eindelijk zijn einde vinden? Het is oprecht te hopen.

Geef een antwoord

2 Comments