WiseStep: (geen) social hiring op Facebook

Logotype WiseStep Een kleine drie maanden geleden beschreef ik mijn ervaringen met Work for us, een Facebook app waarmee bedrijven hun Facebook pagina kunnen aanvullen met een eenvoudige maar uitstekende vacaturesite. En het was natuurlijk een kwestie van tijd alvorens er een concurrent zou opduiken: WiseStep.

WiseStep is/was een mislukt online referral initiatief en het lijkt er op dat WiseStep denkt op Facebook meer kans te maken. De app die het bedrijf op Facebook biedt, lijkt namelijk vanuit het online referral perspectief te zijn ingestoken. Een tweede poging dus. Maar is het ook een levensvatbare poging?

De homepage
Dit is wat ik zie als ik de WiseStep app binnen Facebook opzoek:

WiseStep | Homepage

De app is blijkbaar in twee smaken verkrijgbaar; voor recruiters en voor ‘users’. Die laatste smaak is dus bedoeld voor de welbekende bountyhunters en roept zoete herinneringen op van gefaalde initiatieven als Zubka, Spotajob en Friendhunter. Maar WiseStep heeft deze smaak dus nog even uitgesteld waarbij Coming soon niet zelden een rekbaar begrip blijkt te zijn.

Voor recruiters is er ook de referral insteek, maar ik kan WiseStep (our Social Hiring App…) gebruiken om vacatures op Facebook te publiceren. Gratis nog wel. En vervolgens moet/kan ik die vacatures naar mijn vriendjes op Facebook doorzetten en hen vragen als referrer op te treden.

Als ik op de knop Naar de toepassing gaan klik, krijg ik dit te zien:

WiseStep | Homepage, 2 

Dat is apart! Nu lijkt het ineens dat ik me wel als user kan inschrijven. Sterker nog, volgens WiseStep zijn al 92.435 users mij voorgegaan.

Aanmelden als user
Nou, laat ik dat maar meteen even gaan doen. Nadat ik om de knop Member Sign In heb geklikt krijg ik dit te zien:

WiseStep | Autorisatie

Helaas krijg ik dan weer zo’n akelige lijst met toestemmingen die ik moet geven. Angstaanjagend! Maar je kan slechts verder als je op de knop Toestaan klikt. Alleen blijkt dan dat ik door WiseStep ben gefopt:

WiseStep | Startscherm, user

Dat is niet niet bepaald netjes, nu blijkt inderdaad dat de user app nog in ontwikkeling is. Maar.. hoe kunnen er dan ondertussen al 92.345 gebruikers zijn? Of is dit slechts een nepgetal? Gezien het aantal oplopende nummers is dit wel aannemelijk.

Overigens even een kleine zijstap, je kan in het algemeen een aantal van de onderdelen waar je toestemming voor hebt gegeven weer heel eenvoudig uitschakelen:

WiseStep | Autorisatie, 2

Hier blijkt namelijk dat twee van de vijf onderdelen waarvoor ik toestemming heb gegeven dus helemaal niet verplicht zijn. Schunnig, maar als je dit eenmaal weet is het makkelijk om die weer terug te draaien. Overigens zou Facebook er goed aan doen dit soort zaken direct aan de voorkant optioneel te laten tonen. Nu word ik niet alleen genaaid maar moet ik ook nog eens een extra inspanning doen. Schunnig.

Aanmelden als recruiter
Deze optie werkt wel, en hier moet ik overigens voor nog veel meer opties toestemming geven, die natuurlijk ook weer voor een groot deel kunnen worden verwijderd… Maar als ik eenmaal klaar ben, nog een extra registratie achter de rug heb, kan ik eindelijk een vacature gaan invullen.

En dat ziet er zo uit:

WiseStep | Vacature

Wat een gruwelijke kakefonie van kleuren en letters en dingen en … Oorverdovend visueel en tekstueel geweld. Vreselijk. Even ter herinnering, zo ziet de Work for us pagina voor het invoeren van een vacature er uit:

Work for us

Rust en eenvoud. Wat een genot. En wat een verschil met het getoeter van WiseStep.

Maar goed, na het aanmaken van een vacature krijg ik de volgende pagina te zien:

WiseStep | Vacature plaatsen

Weer in een totaal andere lay-out, en nu krijg ik de mogelijkheid om de vacature op meerdere manieren in het rond te spuiten. En in het ATS light ziet de vacature er zo uit:

WiseStep | ATS

Die referral kant werkt dus nog niet waarmee WiseStep dus eigenlijk een soort vacaturesite app binnen Facebook is. Maar dan zonder vacaturesite… En daarmee is het eigenlijk niets. Helemaal niets…

Conclusie
WiseStep is in 2008 gestart met een online referral applicatie die mede dankzij de financiele crisis nu allang zo dood als een pier is. En WiseStep is sinds kort gestart met een Facebook app die mede als gevolg van een ontbreken van enige zinnige functionaliteit binnenkort zo dood als een pier zal zijn. Tenzij ze eens heel goed bij Work for us gaan kijken en de gruwelijk lelijke en onhandige interface verbeteren. Maar ja, dan is er dus eigenlijk al een goede applicatie beschikbaar en kan WiseStep gewoon beter rustig terugzwemmen naar de Deathpool.

Geef een reactie