De grote vier: aantallen vacatures

De grote vier, negatiefDe zomerdip in Nederland is eindelijk voorbij, maar helaas is dat nog niet het geval voor de grote vacaturesites. Hier gaat de daling nog altijd door; met uitzondering van Werk.nl die alweer een groei laat zien.

Het wordt natuurlijk een interessant najaar voor de grote commercielen. Niet alleen is de concurrentie met de ‘gratis’ vacaturesites al voelbaar; binnenkort is de lancering van Jobbird, de gratis vacaturesite van de voormalig oprichter van Nationale Vacaturebank, Jan-Peter Cruiming. Wat naar alle waarschijnlijkheid niet ongemerkt voorbij zal gaan aan de commercielen…

Voor de afgelopen week zijn dit de resultaten:

image 

Hierbij is de kolom Aantal het aantal vacatures dat de vacaturesite zelf opgeeft.
De kolom JobFeed (alles) is het aantal vacatures dat volgens JobFeed op de vacaturesite zou kunnen staan. Dit aantal is gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens JobFeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst.
De kolom Jobfeed (actief) geeft het aantal vacatures weer dat volgens JobFeed nog altijd actief op de vacaturesite staat. Voor een uitleg, zie: Actieve vacatures geven betrouwbare benadering.

O jee… met uitzondering van Werk.nl (+700) glijden de overige sites allemaal verder weg. En dat op een moment dat de markt zich krachtig aan het herstellen is van een zeer forse zomerdip. Hebben de commercielen de zomerperiode nog niet achter zich gelaten? Monsterboard en Nationale Vacaturebank leveren beiden 400 vacatures in, Jobtrack gaat met 300 naar beneden.

Social media buzz
Wat is de buzz in social media rondom de vier grootste vacaturesites? Via buzz monitor Coosto is dat eenvoudig te visualiseren. Voor een introductie verwijs ik graag naar het artikel waarin ik de werking van Coosto beschrijf.

Voor de vier grootste vacaturesites is dit het beeld van de afgelopen 30 dagen:

Coosto: Activiteit en sentiment voor de grote vier vacaturesites gedurende de afgelopen maand

Coosto: Activiteit en sentiment voor de grote vier vacaturesites gedurende de afgelopen maand

Monsterboards dominantie in de ‘buzz’ groeit weer iets, van 68% naar 71%. En de negatieve buzz rondom Werk.nl is weer groter geworden. Opvallend is verder de afname van de buzz over JobTrack (van 6% naar 4%); de site die ondertussen als het brekebeentje van de grote vier kan worden aangemerkt.

De overige cijfers
Zo zien de aantallen nieuwe vacatures per week er op dit moment uit voor de grote vier:

 Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken

Driemaal omhoog en 1 keer naar beneden. Opvallend genoeg laat Monsterboard een forse daling van het aantal nieuwe vacatures zien terwijl alle andere sites wel profiteren van het einde van de zomerdip. Mogelijk loopt Monsterboard een weekje achter.

Tevens de grafiek van het vacaturevolume volgens Jobfeed (gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens Jobfeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst):

 Vacaturevolume op basis van Jobfeed, laatste 52 weken

Vacaturevolume op basis van Jobfeed, laatste 52 weken

Tja, dit ziet er natuurlijk minder aantrekkelijk uit; de commcercielen laten zonder uitzondering een daling van het vacaturevolume zien. Niet bepaald een lijn die een grote toekomst voorspelt. En waar vorige week Monsterboard nog de enige site was die niet op of onder het niveau van de Kerstdip was aangekomen; deze week is het zover. Alle commercielen hangen nu dus op of onder het niveau van de Kerstdip. Volstrekt uniek!

Geef een reactie