TalentBin: bizarre ‘referral’ tool

imageDe objectiviteit van de online recruitment bloggers uit de UK beschouw ik als twijfelachtig sinds hun massaal hijgerige gedrag bij de introductie van BeKnown door Monster. Desondanks was ik toch nog verrast door het positieve commentaar van Bill Boorman en Andy Headworth over de online social referral tool TalentBin.

Want TalentBin is een bizarre ‘referral’ tool die slechts een enkeltje Deathpool via de TGV verdient. Vergeleken met TalentBin waren Zubka, Spotajob en Friendhunter pareltjes van online referral schoonheid. De tool is zo slecht dat ik er niets eens een review aan wilde wijden, omdat het simpelweg teveel pijn aan de ogen doet. Maar nu ‘moet’ het wel…

De homepage
Dit is de homepage van TalentBin:

TalentBin | Homepage

Hoewel het niet geheel duidelijk is wat TalentBin met pooled referral network bedoeld, lijkt het er op dat de medewerkers van een bedrijf hun (sociale) netwerken moeten openstellen voor hun werkgever/recruitment afdeling. De cruciale vraag hierbij is natuurlijk in hoeverre een medewerker hierbij in control blijft over het eigen netwerk. Want anders geef je in potentie je werkgever de vrije beschikking over al jouw contacten. En dat lijkt me een kiss of death voor het eventuele succes van TalentBin. Eens zien of mijn eerste indruk ook correct is.

Na registratie krijg ik het volgende scherm te zien:

TalentBin | Netwerken

Achtereenvolgens kan ik dus mijn LinkedIn, Facebook en Twitter netwerken openstellen voor TalentBin. En als ik dat heb gedaan kom ik hier terecht

TalentBin | Job Req

Ik kan hier een ‘vacature’ aanmaken al dan niet met een selectie uit cv’s van bepaalde functies, waarbij iedere functie blijkbaar uitsluitend in de San Francisco Bay Area mag wonen. Bizar, maar gewoon maar even uitproberen. Als ik op Create Req klik, krijg ik dit te zien:

TalentBin | cv's

Ik krijg cv’s te zien die hetzij uit mijn eigen netwerk komen, danwel uit de netwerken van medewerkers die hun eigen netwerken hebben opgengesteld voor mij. Aanvullend blijken er ook nog allerlei andere cv’s te worden getoond; Joost mag weten waar die vandaan komen en welk nut die hebben binnen de functie die TalentBin vervult.

En om voor mij volstrekt onbekende redenen zijn kan ik niet alleen in mijn eigen netwerken zoeken, maar ook in die van ene Peter Kazanjy. Geen idee waarom deze persoon binnen mijn TalentBin account zit, maar dat is blijkbaar een ongevraagd cadeautje van TalenBin:

TalentBin | cv's, 2

Heel vreemd…

Als ik naar de details van een persoon toe ga, zie ik dit:

TalentBin | cv

Blijkbaar de informatie die van een Twitter account afkomstig is en in ieder geval niet uit mijn netwerk of dat van de mysterieuze Peter Kazanjy. Waarbij TalentBin om volstrekt onduidelijke redenen denkt dat ik meer mensen voor TalentBin ga uitnodigen in de vage hoop dat iemand van die mensen mogelijk Hunter Block kent. Om zo een introductie te krijgen… Wat natuurlijk een volstrekt bizarre redenering is, maar dat terzijde.

En wat nog merkwaardiger is, ik kan dus in principe door alle contacten van alle medewerkers heenlopen, onder de voorwaarde dat ik die medewerkers heb uitgenodigd zich bij TalentBin aan te melden (onder mijn account) en dat diezelfde medewerkers vervolgens hun eigen netwerken hebben aangemeld. Waarmee ik dus in staat ben om iedereen in de netwerken van die medewerkers te bekijken, maar ook te benaderen. Dat is geen referral, dat is gewoon gluren bij de buren. TalentBin heeft helemaal niets met referrals te maken.

Maar wie gaat nou in hemelsnaam zijn eigen netwerk(en) volledig openstellen voor zijn/haar werkgever? Zelfs als daar een eventuele referral fee aan verbonden is? Niet alleen omdat het jouw netwerk is en niet van jouw werkgever, maar ook omdat er in jouw netwerk(en) mensen kunnen zitten die je misschien helemaal niet als collega zou willen? Er is geen enkele manier om te filteren, je geeft feitelijk alles aan de werkgever.

Het enige (theoretische) filter tussen werkgever en de contacten van de medewerker is volgens TalentBin dat de werkgever has to partner with the colleague to reach out en start the conversation. Hoe dat precies in zijn werk gaat is volstrekt onduidelijk, maar de video van TalentBin suggereert dat de recruiter een e-mail naar de betreffende collega stuurt. Wat er vervolgens gebeurt blijft volstrekt onduidelijk.

En nog merkwaardiger; ik heb als recruiter slechts een zeer beperkt aantal zoekopties tot mijn beschikking om in de netwerken van mijn medewerkers te zoeken:

TalentBin | zoekfunctie 

Het principe van een referral is dat de medewerker binnen de eigen netwerken (al dan niet online) de juiste man of vrouw voor de baan weet; door de kennis die de medewerker heeft over de betreffende persoon. Dat unieke aspect wordt door TalentBin volledig overboord gezet. In plaats daarvan krijgt de recruiter een slechte zoekfunctie om de online netwerken van de medewerkers te doorzoeken.

Hoe idioot kan je het maken? En nog belangrijker, hoe kunnen ‘experts’ een dergelijk idiote tool ‘endorsen’? Volstrekt bizar…

Conclusie
TalentBin is helemaal geen online referral tool. Het is een site waar medewerkers hun online netwerken (LinkedIn, Facebook, Twitter) volledig openstellen voor hun werkgever. Waarna die werkgever op basis van een basale zoekfunctie door de contacten van de medewerkers kan browsen en de eventuele contacte

De makers van TalentBin (god hebbe hun ziel) hebben ongetwijfeld geen millimeter verstand van (online) recruitment, referral programma’s, psychologie en sociale vaardigheden. Wat ze wel kunnen is mij onduidelijk, want ook het interaction design van TalentBin is lachwekkend slecht. Ik hoop dat de makers van TalentBin zichzelf en de rest van de wereld een enorm plezier doen en deze site per direct in razende vaart richting Deathpool sturen. Wat een ongekende bagger!

Geef een reactie