De grote vier: aantallen vacatures

De grote vijf, negatiefOndanks het einde van de zomerdip twee weken geleden lijkt het voor de grote (commerciele) vacaturesites nog hartje zomer. Want gezamenlijk zakken de vier grootste sites gewoon verder in; waarbij wel dient te worden opgemekt dat het leeuwedeel van die daling voor rekening van het altijd dubieuze Werk.nl komt.

Desondanks is het opvallend om te zien dat de commerciele vacaturesites niet in staat lijken om de vruchten te plukken van het herstel van het vacaturevolume. Een geluk bij een ongeluk; de lancering van de derde gratis vacaturesite van Nederland die een kans maakt om in de top 10 te komen is uitgesteld. Maar dat is natuurlijk slechts uitstel van ‘executie’.

Voor de afgelopen week zijn dit de resultaten:

image 

Hierbij is de kolom Aantal het aantal vacatures dat de vacaturesite zelf opgeeft.
De kolom JobFeed (alles) is het aantal vacatures dat volgens JobFeed op de vacaturesite zou kunnen staan. Dit aantal is gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens JobFeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst.
De kolom Jobfeed (actief) geeft het aantal vacatures weer dat volgens JobFeed nog altijd actief op de vacaturesite staat. Voor een uitleg, zie: Actieve vacatures geven betrouwbare benadering.

Nou, nou, nou. Dat is geen beste ontwikkeling. Werk.nl zakt met maar liefst 1.500 vacatures in, terwijl Monsterboard en Nationale Vacaturebank heel licht inzakken. Alleen JobTrack laat een groei (+600) zien. Vooral dalingen in een tijd dat de vacaturevolumes alweer sterk stijgen. Dit is geen goede ontwikkeling voor de vacaturesites.

Social media buzz
Wat is de buzz in social media rondom de vier grootste vacaturesites? Via buzz monitor Coosto is dat eenvoudig te visualiseren. Voor een introductie verwijs ik graag naar het artikel waarin ik de werking van Coosto beschrijf.

Voor de vier grootste vacaturesites is dit het beeld van de afgelopen 30 dagen:

Coosto: Activiteit en sentiment voor de grote vier vacaturesites gedurende de afgelopen maand

Coosto: Activiteit en sentiment voor de grote vier vacaturesites gedurende de afgelopen maand

Monsterboard’s buzz is weer tot onder de 70% teruggezakt, van 71% naar 69%. Maar de site blijft dominant ten opzichte van haar concurrenten; zoals bekend vooral als gevolg van actieve twitteraars onder de Monsterboard medewerkers. Werk.nl blijft ongenaakbaar de meest negatieve gebuzzde vacaturesite van Nederland. En het aandel JobTrack in de buzz zakt steeds verder weg. Nog even en de de site bestaat niet meer in social media land.

De overige cijfers
Zo zien de aantallen nieuwe vacatures per week er op dit moment uit voor de grote vier:

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken 

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken

Alles gaat omhoog, en dat is natuurlijk niet verwonderlijk. Hoewel de daling van twee weken geleden bij Monsterboard natuurlijk wel verwonderlijk was. Maar Monsterboard herstelde zich in de afgelopen week zeer sterk. JobTrack is de enige vacaturesite die echt achterblijft. Maar dat is ondertussen nauwelijk nog een verrassing te noemen. JobTrack lijkt echt aan het infuus te liggen…

Tevens de grafiek van het vacaturevolume volgens Jobfeed (gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens Jobfeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst):

Vacaturevolume op basis van Jobfeed, laatste 52 weken 

Vacaturevolume op basis van Jobfeed, laatste 52 weken

Alleen Werk.nl laat een gezonde ontwikkeling zien, de overige vacaturesites blijven onverminderd in mineur. Niet bepaald een ontwikkeling die je zou verwachten na afloop van de zomerdip. Voor de commerciele vacaturesites lijkt het nog altijd hoogzomer.

Geef een antwoord