Bureau of Labor Statistics houdt wereld in spanning

Amerikaanse vlag Vandaag wordt op alle beurzen in de hele wereld de adem ingehouden, in afwachting van het maandelijkse rapport van het Bureau of Labor Statistics (BLS) over de stand van de arbeidsmarkt in de VS over augustus. Het rapport komt om 14:30 onze tijd uit, dus verwacht na dat moment ineens forse bewegingen op de AEX. Is het een teleurstelling? Dan gaan we de week fors negatief afsluiten. Is het cijfer gunstig? Dan gaan we nog forser positief de week uit. O ja, en let ook op de bewegingen van het aandeel van Monster.

Al die afhankelijkheid van een rapport dat eerder een politiek instrument is dan een waarheidsgetrouwe en objectieve weergave van de ontwikkeling van werkgelegenheid en werkloosheid in de VS. Want sinds het uitbreken van de financiele crisis in 2008 zijn de vraagtekens rondom de betrouwbaarheid van de cijfers van het BLS alleen maar toegenomen.

Het belangrijkste cijfer van vandaag? In mijn optiek is dat het cijfer over de arbeidsparticipatie. Een cijfer wat sinds het uitbreken van de financiele crisis alleen maar is gedaald. Zelfs toen de werkloosheid volgens het BLS begon af te nemen. De arbeidsparticipatie vertelt een veel eerlijker verhaal. Met een zeer grote kans op wederom een daling. En dat is pas echt slecht nieuws. Voor de Amerikaanse beroepsbevolking wel te verstaan; ongeacht de beweging van de beurzen.

Geef een reactie