Vacaturesite top 10: het blijft een beetje zomeren…

Vacaturemonitor, positiefOpvallend; sinds de zomerdip drie weken geleden eindigde is het vacaturevolume gelijk gebleven. Inderdaad, het aantal vacatureplaatsingen van de afgelopen week is even hoog als het aantal vacatureplaatsingen van drie weken geleden. En dat is geen goed teken…

Tegelijkertijd is het verschil met vorig jaar wel weer fors opgelopen; van 19,3% naar 25,7%. Dat is dan tenminste een zonnestraaltje. Maar ik maak me sterk dat de komende week wel eens een bijzondere kan gaan worden. Tenslotte hebben zowel de Griekse als de Italiaanse overheid verleden week laten zien volstrekt onbetrouwbaar te zijn waarmee het einde van de Euro weer een stapje dichterbij lijkt gekomen. Niet goed voor de economische vooruitzichten. En dat is zeker niet goed voor de arbeidsmarkt…

De wekelijkse top 10
Zo ziet de top 10 er voor de afgelopen drie weken uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2010 – 2011 (week 33 – 35)

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2010 – 2011 (week 33 – 35)

Ten opzichte van vorige week ziet het resultaat er als volgt uit:

  • Werk.nl: -0,1%
  • Nationale Vacaturebank: 0,0%
  • Banenmatch: 0,0%
  • Monsterboard: -0,3%
  • DOVAjobs: -0,2%
  • Megajobs: -0,2%
  • Jobselectie: -0,3%
  • Vacaturekrant: +0,0%   
  • JobTrack: +0,2%
  • Gus.nl: -0,1%

Zowel Monsterboard als Jobselectie laten een relatief grote daling zien van hun respectievelijke marktaandelen. De overige sites bewegen nauwelijks.

Social media buzz
En dan de social media buzz en het sentiment van de afgelopen maand van de 10 grootste vacaturesites:

Coosto: Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen

Coosto: Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen

Hmm… Werk.nl heeft een sprong van 8% naar 11% van de totale buzz gemaakt; waarbij het negatieve sentiment nog altijd even hoog is. Deze sprong heeft te maken met het kwetsbaarheid van de overheidssites. Als een gevolg van de groei van de buzz rondom Werk.nl is BanenMatch iets van haar voorsprong ten opzichte van Monster kwijtgeraakt. De overige sites acteren slechts in de marge.

De grote drie
Dan ook nog het beeld van het marktaandeel van grote drie over het afgelopen jaar:

Marktaandeel drie grootste vacaturesites, laatste 52 weken

Marktaandeel drie grootste vacaturesites, laatste 52 weken

De duikeling van Monsterboard in beeld, maar de laatste tijd laat deze site een wat onregelmatig beeld zien. Dus wie weet is er de volgende week weer een ferme stijging voor Monsterboard te noteren. Daarentegen is Nationale Vacaturebank een toonbeeld van stabiliteit. Helaas is die stabiliteit er wel eentje van een traag maar gestaag dalend marktaandeel.

Cijfers en ranglijst van nieuwe vacatures zijn gebaseerd op Jobfeed. Jobfeed is een initiatief van Textkernel.

Geef een antwoord