Cureka!: iPad app om cv’s te screenen?

iPad icoon Cureka! Ja, Michel Rijnders heeft het feestje al grondig verpest, maar gelukkig heeft hij geen iPad. En die heb je nodig om Cureka! te kunnen gebruiken. Wie/wat is Cureka!? Een goede vraag en niet eenvoudig te beantwoorden. Dit is wat Cureka! over zichzelf zegt:

Cureka! is wereldwijd de eerste tool waarmee recruiters en lijnmanagers CV’s kunnen screenen op de iPad en gelijktijdig CV’s kunnen verrijken en classificeren. Door het toevoegen van "(dis)likes", "sticky notes" en foto’s kunnen CV’s worden geclassificeerd, en kan er aan kwalitatief hoogwaardige talentpools worden gebouwd.

Ja; overdrijving is niet beperkt tot Amerikaanse sites. Wij Nederlanders kunnen er ook wat van! Inderdaad Cureka! is een Nederlands bedrijf. Die een iPad app heeft uitgebracht waarmee je cv’s kunt screenen.

Maar laat ik gewoon maar eens achter de hyperbole kijken om te zien wat Cureka! nou precies is. En dat kan, want sinds 2 september ligt Cureka! in de winkel. En dat is natuurlijk de Apple appstore.

De homepage
Dit is de homepage van de Cureka! site:

Cureka! | homepage

Dit is hoe Cureka! zich dus wil presenteren. Recruitment moet mobiel, cv’s moeten social. Veel gehoorde geluiden: handig, lekker mobiel geen losse blaadjes meer, hier kan ik bij mijn klant mee aankomen. En als meest bijzondere: uw talentpool komt tot leven… Ja, ik verzin ze niet…

Maar door alle bullshit heen is het duidelijk, Cureka wil graag dat we voortaan cv’s screenen via de iPad, en natuurlijk met behulp van Cureka! Maar hoe komen die cv’s dan van mijn recruitment applicatie op mijn iPad? en nog belangrijker; hoe komen mijn bevindingen over die cv’s vervolgens weer in mijn recruitment applicatie? En is het inderdaad handig om geen losse blaadjes te hebben maar een iPad?

Veel vragen, maar nog geen antwoorden en dus de hoogste tijd voor een onderzoekje. En dat onderzoekje is vrij kort; want Cureka! is een heel overzichtelijke applicatie. Ik heb een lijstscherm met cv’s en een detailscherm met een individueel cv. Dat is in ieder geval bijzonder eenvoudig.

De app
En dit is dan de ‘homepage’ van de Cureka app:

Cureka! | lijstscherm

Yep, dat is pas basic. Ik zie hier een lijst met kandidaten/cv’s en per kandidaat/cv een aantal icoontjes. En het gaat om die icoontjes. Want als ik een cv open dan zie ik dit:

Cureka! | cv

Ik kan door het cv heenlopen en vervolgens (dis)likes plaatsen, verslepen en eventueel verwijderen. Verder kan ik commentaar plaatsen, verslepen en eventueel verwijderen. En als ik dat dan allemaal heb gedaan ziet het resultaat er zo uit:

Cureka! | geannoteerd cv

Met andere woorden, ik kan een cv annoteren met plusjes en minnetjes en met aanvullend commentaar. Overigens zou ik bij die plusjes en minnetjes misschien ook wel commentaar willen toevoegen, maar dat kan niet. Een minpuntje…

Het is zonder meer makkelijk om een cv te voorzien van mijn feedback. Als 50-plusser ben ik er echter niet van overtuigd dat deze applicatie eenvoudiger is in vergelijking met een papieren cv waar ik wat bijschrijf en vervolgens dat cv inclusief aantekeningen doorgeef aan mijn collega of een hiring manager. Maar misschien komt dat omdat ik een 50-plusser ben…

Nadat ik klaar ben met een cv ziet het lijstscherm er vervolgens zo uit:

Cureka! | lijstscherm

Mijn (dis)likes en mijn commentaar worden geteld en dat is het. Waarmee meteen een verbetering in dit scherm duidelijk wordt; want nu zie ik niet in een oogopslag bij welke cv’s er wel en bij welke er geen feedback is gegeven. Daar kan nog wel enige verbetering in visuele feedback worden gerealiseerd.

Daarnaast vraag ik me af hoe ik nou die likes en dislikes met beoordelen. Want misschien geeft de ene recruiter alleen een overall (dis)like, terwijl de andere recruiter een cv in detail voorziet van meerdere (dis)likes. Wat zegt het aantal (dis)likes dan over een cv?

Overigens zou ik graag vanuit Cureka! even een uitstapje willen maken naar bijvoorbeeld het LinkedIn profiel van een kandidaat (of nog veel beter, naar het online profiel van een kandidaat via bijvoorbeeld TheSocialCV). En misschien wel informatie uit dat profiel willen plaatsen op het cv van de kandidaat. Of gewoon voor mijn collega het LinkedIn profiel koppelen. Of dat Cureka! dat al vooraf voor mij heeft geregeld.

Op basis van een gesprek met Gijs van Blokland en Martine Timmers (zie hieronder) heb ik begrepen dat de download van cv’s naar de iPad al met een aantal ATS-leveranciers danwel is geregeld of geregeld gaat worden. De upload van de (dis)likes en het commentaar is een ander verhaal. Hiervoor zijn natuurlijk twee dingen noodzakelijk; allereerst dienen de ATS-leveranciers de database aan te passen om deze nieuwe informatie te kunnen opslaan; ten tweede is er de koppeling tussen deze nieuwe informatie en de plaats in het cv waar deze informatie is toegevoegd. Dat laatste lijkt me nog geen sinecure, maar misschien vergis ik me.

Conclusie
Cureka! is zonder meer eenvoudig te gebruiken. Maar is het handiger dan het maken van aantekeningen op een papieren cv? Die mening laat ik graag aan de individuele recruiter over, maar ik ben ervan overtuigd dat de meningen zeer verdeeld zullen zijn.

Het scoringsmechanisme is weliswaar eenvoudig maar ook verwarrend. Als meerdere personen wordt gevraagd een cv van duimpjes te voorzien is het voor mij volstrekt onduidelijk wat ik met die duimpjes omhoog en omlaag aanmoet; tenzij alle reviewers op exact dezelfde wijze hun beoordeling maken.

Hoe mijn scores en commentaar in mijn recruitment applicatie terugstromen is nog volstrekt onduidelijk. Maar dat is wel een voorwaarde om Cureka! succesvol te implementeren binnen het recruitmentproces. Anders is het een stand-alone gimmick. En moeten recruiters juist meer in plaats van minder werk verrichten. Met een op voorhand te voorspellen uitkomst over de levensduur van Cureka!

Tegelijkertijd is Cureka! de eerste iPad app voor recruiters. En vanuit dat perspectief is het in mijn optiek een interessante ontwikkeling. Los van alle kritische kanttekeningen maakt de applicatie het beoordelen van een cv tot een eenvoudige en prettige activiteit, hoewel de door Cureka! geclaimde tijdsbesparing natuurlijk nooit kan worden gerealiseerd. Maar mogelijk is Cureka! de bekende koets met motor; de eerste generatie van wat ooit een vanzelfsprekende en logische applicatie gaat worden. De toekomst gaat het uitwijzen.

Achtergrond
Cureka! BV heeft drie bestuurders: Klaverhoekse BV (het investeringsvehikel van Geert-Jan Waasdorp, Intelligence Group), iNerds BV (met bestuurders M.H.W. Timmers Holding BV en P.M.A. Mosselveld Holding BV) en G.J. van Blokland Beheer BV (met als bestuurder G.J. van Blokland). Waarmee vreemd genoeg Max Bondarenko (bedenker en ontwikkelaar van Cureka!) de enige is zonder enige bestuurlijke betrokkenheid:

Cureka! | team

Geef een antwoord

5 Comments