Van twee kanten – De korte en de lange termijn

Het is wellicht een aantal van jullie niet ontgaan dat ik enige tijd niet heb geblogd. Zowel hier niet als op mijn eigen blog EmploIT. Niet dat ik niet wilde, maar de korte termijn verlangde mijn aandacht elders en dan sneuvelt……je raadt het al: het bloggen. En bloggen is een lange termijn investering. In je eigen bovenkamer, en wellicht een beetje in die van jullie. Dus waarom dan toch die keuze? Daar kon ik tijdens mijn belachelijk lange vakantie gedurende de gehele maand augustus goed over nadenken.

Want aan de rand van een zwembad in Spanje met de zon op je bol en een lekker verkoelend drankje in de hand, lukt dat best wel. En dan ontdek je een paar dingen.

Soms wil je heel graag bloggen en investeren in je eigen denkproces en reflectie over je vak. Maar dwingt de waan van de dag je tot wat anders. Dat lijkt op dat moment de betere beslissing. Want je wilt brood op de plank, tevreden klanten, tevreden zakenpartners en tevreden kandidaten.

Toch was er ook een andere reden waarom ik niet heb geblogd. Ik wilde ook nog andere investeringen doen op de lange termijn. Werken aan mijn persoonlijke blog – ja , die komt er ook nog, maar vraag geen deadline, werken aan een protocol voor mijn zakenpartners (co-ondernemers, zoals ik ze noem), zodat ze minder afhankelijk worden van wat er in mijn hoofd zit als het ‘ideale proces’, de Engelstalige site voor e-people, de Facebook pagina, templates voor mijn ATS, de …..

Je voelt het al, ook daar ben ik nog niet mee klaar. En de belangrijkste conclusie aan de rand van dat zwembad in Spanje was. Dat is helemaal niet erg! Want ik heb wel het besluit genomen elke week minimaal een dagdeel te besteden aan die lange termijn. Daardoor weet ik dat ik niet alleen maar met de waan van de dag leef. Maar ook dat er nog vier-en-een-halve dag (en een beetje ….) overblijft voor de korte termijn.

Mijn tip aan jullie: ruim elke week een vast moment in voor reflectie. Zie het als een kleine investering in de lange termijn. Zodat je niet alleen je to-do-lijstje af kunt vinken, maar ook als mens en professional steeds een stapje verder komt. En als je daarvan nog een deel met ons deelt, lever je ook nog een bijdrage aan dit mooie vak.

Succes met balanceren!

En uiteraard ben ik ook erg benieuwd naar de spanning tussen jullie korte en lange termijn doelen. Deel ze met ons!

Geef een reactie

1 Comment