De grote vier: aantallen vacatures

De grote vier, negatiefHeel Nederland is ondertussen alweer hard aan het werk, met uitzondering van de grote (commerciele) vacaturesites. Want het lijkt er op dat deze sites nog altijd zomer aan het vieren zijn. Sterker nog, ten opzichte van de vorige week is het totaal aantal vacatures op de grote vier wederom gedaald. Er gaat iets helemaal niet goed met onze grootste vacaturesites!

Tenslotte zit het vacaturevolume alweer drie weken lang goed in de lift, maar vacaturesites weigeren vooralsnog hiervan te profiteren. Het kan natuurlijk het gevolg zijn van de ongewoon diepe zomerdip, waardoor een relatief vacaturevolume nog naijlt. Tenslotte tonen vacaturesites de vacatures maar liefts 60 dagen; zo lijkt het tenslotte nog wat.

Voor de afgelopen week zijn dit de resultaten:

image

Hierbij is de kolom Aantal het aantal vacatures dat de vacaturesite zelf opgeeft.
De kolom JobFeed (alles) is het aantal vacatures dat volgens JobFeed op de vacaturesite zou kunnen staan. Dit aantal is gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens JobFeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst.
De kolom Jobfeed (actief) geeft het aantal vacatures weer dat volgens JobFeed nog altijd actief op de vacaturesite staat. Voor een uitleg, zie: Actieve vacatures geven betrouwbare benadering.

Goedemorgen; alle vacaturesites zakken echt fors in. Werk.nl gaat met 900 vacatures naar beneden, Nationale Vacaturebank en JobTrack krimpen met zo’n 700. Maar de absolute klapper in negatieve zin is Monsterboard met een daling van meer dan 1.100 vacatures. Alsof je een emmer leeggooit…

Social media buzz
Wat is de buzz in social media rondom de vier grootste vacaturesites? Via buzz monitor Coosto is dat eenvoudig te visualiseren. Voor een introductie verwijs ik graag naar het artikel waarin ik de werking van Coosto beschrijf.

Voor de vier grootste vacaturesites is dit het beeld van de afgelopen 30 dagen:

Coosto: Activiteit en sentiment voor de grote vier vacaturesites gedurende de afgelopen maand

Coosto: Activiteit en sentiment voor de grote vier vacaturesites gedurende de afgelopen maand

Zooo… Werk.nl knalt van 19% naar 23% en zoals te doen gebruikelijk is er een relatief groot negatief sentiment rondom deze site. De reden: de frequente onbeschikbaarheid van de site. Het is werkelijk bizar hoe doof, stom en blind de politiek is rondom een site die binnenkort de ingang moet vormen voor alle niet-werkende werkzoekers die zich moeten inschrijven. Afijn, nu dus ook evident voor iedereen die zijn oor te luisteren legt op de treinrails van de sociale media.

De overige cijfers
Zo zien de aantallen nieuwe vacatures per week er op dit moment uit voor de grote vier:

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken

Een beeld van stijgers (Nationale Vacaturebank en JobTrack) en dalers (Werk.nl en Monsterboard). Eerlijk verdeeld, zullen we maar zeggen. Waarbij de forse stijging van JobTrack toch wel in positieve zin opvalt

.Tevens de grafiek van het vacaturevolume volgens Jobfeed (gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens Jobfeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst):

Vacaturevolume op basis van Jobfeed, laatste 52 weken

Vacaturevolume op basis van Jobfeed, laatste 52 weken

En ook hier is een synchrone daling voor alle vacaturesites duidelijk waarneembaar. Met uitzondering van Werk.nl zitten alle vacaturesites dus ver onder het niveau van de Kerstdip. Een opvallende situatie en bepaald geen gezonde als je een commerciele vacaturesite bent.

Geef een reactie

1 Comment