Grex: een onvervalste loony bin

Logo en logotype Grex Jawel, er lijkt weer een soort hausse van sites te zijn die het einde van dat onhadinge en rommelige cv voorspellen. Vandaag aandacht voor Grex; een site die claimt dat de Grex career score voldoende is om de baan van je leven te pakken te krijgen:

Trying to market yourself to recruiters with a resume is a waste of time. Instead of using your resume, leverage your career score. You can negotiate higher salaries, improve standing for job opportunities, and show recruiters where you stand in real-time.

Natuurlijk, recruiters staan in de rij om je op basis van een cijfertje aan te nemen. Na de Klout score hebben we nu dus ook de Grex career score. Nou, laat ik me maar weer eens gaan verbazen…

De homepage
Dit is de homepage van Grex

Grex | homepage

Een in artsy zwart gegoten site met de doemvoorspelling van het einde der cv’s. De enige manier om te ontdekken of Grex de heilige graal heeft ontdekt is om me in te schrijven. Met enig lood in de schoen klik ik toch maar op de grote, groene knop met de tekst sign up today:

Grex | signup with linkedin

Kijk aan, ik kan mij registreren via mijn LinkedIn account. Dat is dan wel weer prettig. Zoals te doen gebruikelijk geef ik Grex toestemming om precies 1 dag de gegevens van mijn LinkedIn account te benaderen. Dat moet voldoende tijd zijn om de boel te extraheren.

En na enige seconden is Grex klaar:

Grex | Stap 1

Merkwaardig dat Grex wel mijn naam maar niet het land heeft. Dat is toch wel redelijk merkwaardig. Wel komisch; sinds de aanslagen van nu bijna 10 jaar geleden gebruikten de meeste Amerikaanse sites niet langer de landentabel op alfabetische volgorde, omdat deze begon met Afghanistan… Grex doet dat nu wel, met als eerste land Algerije. Blijkbaar bestaat Afghanistan niet meer…

Hoe dan ook Grex heeft een landentabel waarbij niet alleen Afghanistan maar ook Nederland is vergeten:

Grex | Stap 1, 2

Dus heb ik maar voor de Kiwi’s gekozen. Het begin ook met een “N” en Nigeria en Namibie zijn dan toch duidelijk minder aantrekkelijke keuzes. Althans voor mij.

Nadat ik op de knop Next heb gedrukt, krijg ik dit te zien:

Grex | Stap 2

Krijg nou tandjes… Het lijkt er op dat ik een heel cv moet gaan in- en/of aanvullen voordat ik die Grex career score kan bemachtigen. Deze site loopt een beetje interessant te doen over het einde der tijden als het om een cv gaat, maar ondertussen ben ik dus begonnen aan ene langdurig invulproces van een … cv.

Waarbij ik ook nog eens elk onderdeel kan laten valideren door een derde partij. In dit verband overigens uitsluitend mijn Facebook of LinkedIn contacten. Grex denkt blijkbaar dat als ik mijn opleiding laat valideren door een ‘studiegenoot’ de betrouwbaarheid van mijn opgave over mijn opleiding stijgt in de ogen van de recruiter. Maar… voor die recruiter was de Grex career score toch al voldoende? Hoe dan ook, zo ziet dat er uit:

Grex | Stap 2, 2

Ik moet dus iemand uit mijn netwerk vragen om te melden dat ik inderdaad op deze of gene opleiding heb gezeten. Nu moet een recruiter dus twee mensen op de blauwe ogen vertrouwen. Naast die Grex career score natuurlijk…

Goed, over naar het onderdeel werkervaring. En daar wordt het nog een stukje vermakelijker. Want nu wil Grex per werkervaring wel extreem veel van mij weten. Waarbij wederom in de tabel met landen Nederland schittert door afwezigheid:

Grex | Stap 3

Ik heb slechts de moeite genomen om deze laatste werkervaring van de aanvullende velden te voorzien. Ik ben tenslotte geen typegeit en ik weet  eerlijk gezegd niet of het eindresultaat de moeite van al die extra invoer waard is. Dus laat ik mijn overige werkervaringen maar even voor wat het is.

De vierde en laatste stap zijn de qualifications:

Grex | Stap 4

Deze stap laat ik maar even aan mij voorbijgaan. Hoewel dit ongetwijfeld akelige gevolgen zal hebben voor het niveau van mijn Grex career score:

Met het klikken op de knop Next gaat Grex aan de slag. En na enige tijd komt de site met mijn Grex career score:

Grex | Stap Grex career score

Jawel, 54.10. Waarbij ik me onwillekeurig afvraag of een score van 54.11 ook tot de mogelijkheden zou behoren. Hoe deze score tot stand komt? Geen idee, maar dit is wat Grex er over zegt:

Our patent pending technology evaluates and assigns weights to over 188 points in your career such as the companies you have worked for, your profession, and school attended. The resulting score, which can increase or decrease in real-time, is based on the moves you make in your career and the demand for your unique combination of career activities.

Ja… 188 punten. Alsof het niets is. En na mijn LinkedIn profiel op al die punten (zijn er uberhaupt 188 velden in mijn LinkedIn profiel?) te hebben geevalueerd spuugt Grex er een enkel cijfertje uit: 54.10. Geen 54.11 en geen 54.09. Nee, exact 54.10. Ik zeg, ze zijn een patent waard…

Komisch genoeg is het validatieproces blijkbaar punten waard in de Grex career score:

Grex | validate

En dat terwijl ik degene ben die om een eventuele validatie van een ander vraag. Maar blijbkaar heeft Grex een ongekend positief beeld van de mensheid. En is ze onbekend met de frase: On the Internet everybody can be a dog.

Overigens is een recommendation geheel in lijn met de snelle, moderne wereld van social media. Want je mag er niet meer dan 150 tekens aan besteden:

Grex | validate 2

Ruim voldoende voor genuanceerde feedback…

En dat is het wel zo’n beetje. Grex vraagt dus om een krankzinnig uitgebreid cv om de Grex career score mee te berekenen om vervolgens dat cv overbodig te maken… Ben ik nou gek geworden?

Conclusie
Er zitten een paar bijzonder naive, technisch optimisten achter Grex. Tenminste, zo stel ik me dat voor. Die oprecht denken dat een cijfertje, pardon; de Grex career score, de oplossing vormt voor een niet bestaand probleem. Welke recruiter zou zich in hemelsnaam laten leiden door een niet te verklaren cijfer, pardon: de Grex career score. Het lijkt me beter dat de rakkers achter Grex per omgaande onder een spanlaken gaan liggen. Wat een krankzinnige site!

Geef een antwoord